torsdag 10 februari 2011

10/2 Torsdag

Litteraturseminarium 1

Idag på förmiddagen började vi med att sitta i studiegrupp och arbeta med litteraturseminarium 1, vi kollade vad vi hade för gemensamma ämnen och skrev utifrån våra paper till vårat studiegruppsarbete. Vi hade skrivit om väldigt liknande saker genom hela våra arbeten. Det blev väldigt lyckat och det blev bra diskussion om ämnena som är givande att man får diskutera de man själv och lyssna till vad andra har skrivit.




TRUMMOR

Idag har vi fått spela på Djembee trummor som är en västafrikansk trumma. Vi fick först lära oss lite om trumman hur den var gjord och att den var känslig för kyla och värme eftersom att trumman kunde spricka både på skinnet man spelar på och i trät. Trumman har även snören omkring sig, innan jag var på denna föreläsning trodde jag att dessa snören endast var för fint, men det visar sig att man stämmer trumman med hjälp av dem. Vi fick prova på att spela, Tobias delade upp oss efter att vi hade lärt oss 3 olika slagen som är de vanliga. Vi fick vara små grupper och så spelade vi 2 olika takter först och sen blev det 3 små grupper och alltså 3 olika takter, det var svårt att hänga med, men Tobias lärde oss att det är viktigt att LYSSNA när man spelar Djembee trummor eftersom att de inte riktigt finns några sätt att kunna skriva ner takt och liknande saker. Man får helt enkelt lyssna sig till takten och försöka komma med i samma takt igen om man tappar bort sig.














Vi fick även se på filmer från när Tobias varit i Kongo där det var studenter/elever som spelade upp en pjäs med musik i, vi fick se den för att höra rytmen och se hur de använder sig av musiken. En annan film var från Etiopien och den visade han för att vi oftast har förutfattade meningar och påstår att all musik i Afrika låter lika, men det kan låta hela olika beroende på vart man är.

Vi fick också lära oss två stycken låtar om jag inte minns fel så var en av dem från Kongo, och den första vi sjöng heter:

Dosala och den andra heter Solomoni Sekuzima!

Så här låter det när vi spelar och sjunger. Den sista videon så dansar vi och sjunger till Dosala låten och det var hemskt roligt!!!





Vi pratade om att denna dansen skulle man kunna prova med barnen, eftersom att Tobias instruerade den på ett bra sätt för att kunna använda den med barnen, klappen när vi går in mot mitten är en mygga som vi står ihjäl och sen när vi hoppas och stannar så mitt i låten så måste vi skrämma bort en flodhäst som kommer i vägen när barnen är påväg till skolan (för denna låten hörde man ofta att barn sjöng när det var påväg till skolan berättade Tobias) så jag tyckte det var så roligt att han berättade så och därför kan man använda dansen och låten i en barngrupp. Då får man med Afrika och kan kanske ha det som tema på avdelningen just då.

Som de har varit varje dag den här kursen så har även detta varit en TOPPEN DAG!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar