måndag 28 februari 2011
28/2 Måndag
Vi sitter och pratar om att handla på Ica och då säger Ti: "Jag handlar oftast bara innan dom stänger" och jag svara jaa Ti vem gör inte de?
Att skriva texter!
Idag har vi haft Jörgen på ytterligare en föreläsning, denna gången var det "Att skriva texter"
Jörgen repiterade lite om vad vi hade lärt oss på den föreläsningen som vi hade tidigare. Vi skulle till detta tillfälle ha med oss en valfri egen text, tillexempel vår egna favorittext att arbeta med. Våran grupp fick inte så mycket tid över efter att vi hade arbetat med texterna vi fick av Jörgen och valde att fokusera på de vi fått av honom.
Vi fick tre olika texter som vi skulle leta reda på om det fanns rim, och om den var berättande eller beskrivande form. Vi skulle även kolla om varje rad i texten är lika långa eller korta. Vi fick även undersöka när det viktigaste i texten dyker upp. Låtarna vi analyserande riktade sig mycket åt vuxna, vi fick även prova att analysera några barnlåtar men jag skulle vilja analysera lite fler barnlåtar som vi kan stöta på i vårt yrke senare och på ett enklare sätt, möjligen kunna lära barnen att se om det finns rim i låten.
Vi fick inte utrymme för att börja skriva och spåna på vad vi ville skriva idag, då vi hade mycket annat vi skulle hinna med. Men några av oss började på något litet. Nästa föreläsning skulle vi få fortsätta lite med att skriva texter.
söndag 27 februari 2011
Söndag 27/2
blogg i köksgången hemma hos Ti :)!
Sitter vid ett liiiitet liiitet bord i en liiiten liiiten gungstol med min lilla lilla dator och dricker te ur en stor mugg och bakom mig ligger en STOR hund
Roliga citat av Ti:
Lördags: Jag berättade att man inte fick fotografera på galenskaparna och då säger Ti att det går att göra det ändå och frågar de vem man är säger man bara att man heter Karin (funderar öööhm) BRITTSON från valans konsthögskolan och behöver göra de för utbildningen.
Söndag(idag alltså): Vi är på väg till "Tant grön" för att äta lunch och det är kallt så jag säger brr och då säger Ti, "Det är kallt som en fralla"
Lördag 26/2
Jag och Ti började med ett litet projekt i helgen, vi bestämde oss för att vi skulle sortera papper, vi tänkte bara inte på att de skulle ta sån himla tid som de gjorde. Vi lyssnade på P1 där det var massa massa babbel och babbel :)! Annars hade vi bara en massa papper på hjärnan :)! Vi lyssnade även lite på "S.F sorrow" och det låter så här fint :)!
Så här fint blev det när vi var klara med sorteringen:
Nu vill vi att alla tar av de spill vi har sorterat först om man verkligen inte behöver ha ett helt papper. Tänk på miljön! :)
Vi sorterade inte bara papper, utan vi valde att hyra en film , vi värmde en paj som blev sådär :)! Hela innehållet ramla ner i ungen så det blev ett hål i pajen :)! Vi gräddade alltså ett hål :)! Men den smakade bra alla fall :)! Hade jag haft kamera eller mobil framme hade jag tagit en ljudupptagning på hur det lät i köket när Ti upptäckte pajen inte fanns kvar i ugnen utan den låg längst ner i en klump :)!
Denna pajen var alltså en sån färdig paj som är fryst som vi bara skulle värme lite för att ha en varm paj!
Studiebesök 4 "Hagmans konditori"
Galenskaparna!
Idag var jag iväg på min julklapp tillsammans med min extra familj :)! Vi började med att äta på "La Copita" i Borås. Efter maten åkte vi till Göteborg och till Lorensbergsteatern, för att se musikalen/teatern "Hagmans konditori" Det var det roligaste jag har varit på, på väldigt länge. Oj va roligt det var! Jag fick dock inte ta några videoupptagningar eller fotografi. Men det handlade om att de fyra män träffades av en ren slump på en kaffe bar, och att de sedan kommer på att de är samma ställe som Hagmans konditori hade legat där de hade suttit och varit JÄMT när det var yngre. Ni som inte vet vilka galenskaparna är ska jag lägga upp lite bilder och något ljudklipp från andra saker som de har gjort. De spelade otroligt härlig musik och dansade så man blev helt glad, hela jag blev jätteglad och lycklig. Man blev liksom sprallig i hela kroppen och ville bara ställa sig upp och dansa till låtarna de spelade och speciellt när man såg hur de släppte loss och bara dansade så himla härligt :)!
Verkligen kanon kul!
Fredag 25/2
Idag har jag varit på VFU för att göra en uppgift, jag hade dock ont i mitt huvud och kunde inte stanna kvar länge än fram till lunchen. Jag genomförde min uppgift/aktivitet jag hade som jag hade lovat barnen att de skulle få. Jag hade berättat att de skulle få göra något roligt på fredag när jag kommer tillbaka :)!
Idag klädde jag ut mig till elefanten som jag även var på tillfället då vi ledde vald litteratur, Vi samlade barnen inne på "samlingsmattan", när alla barnen hade kommit och satt sig berättade jag att jag ska klä ut mig till ett stort djur och att de fick fundera på vad de kunde vara för djur medan jag gick ut och bytta om till den gröna elefanten. Sedan fick barnen dansa tillsammans med elefanten till låten " Jag är en elefant", jag berättade först vad det var för rörelser som barnen skulle få göra och sedan satte jag igång låten. Sedan så spelade jag "Mors lilla Olle" på gitarr för barnen medan de hjälpte mig att hålla takten på knäna, barnen var jätteduktiga på de och visste precis vad de var jag menade. Sen berättade elefanten(jag) för barnen att när jag sjunger och spelar "Mors lilla Olle" för min björn vän så somnar han och så sjöng vi "Björnen sover" Barnen tyckte det var roligt och spännande att jag klädde ut mig.
De märktes att barnen tyckte det var roligare när jag var utklädd och när jag själv bjöd på mig själv. Barnen fick även prova på att spela på gitarren innan för att prova på hur det kändes att spela. Genom att tillåta barnen att spela, känna och testa så blir de inte svårt när man själv ska spela och ber barnen låta bara jag spela. Barnen fick även hjälpa mig innan samlingen att stämma gitarren med min stämm apparat. Jag lät dem vrida tills de såg att det blev en grön bokstav, berättade innan att de skulle stå ett E,B,G,D,A,E och när de passade så berättade jag att det är samma bokstav som ditt namn börjar på. Barnen var verkligen superduktiga.
Här kommer en video på mig under samlingen jag hade med barnen!
Jag blir så glad när jag ser att barnen har det så roligt och att de verkligen tar tills sig de jag berättar på ett annat sätt när jag tar med musiken och när jag själv bjuder på mig själv. Jag upplever att samlingen blir så mycket annorlunda om man vågar bjuda på sig själv.
Efter min samling skulle jag bara springa över med med gitarren som jag hade lånat av den andra avdelningen, när jag kommer in så ber pedagogerna där att jag ska vara med och spela för dom eftersom de precis har börjat med sin samling. Jag kände mig lite osäker men jag tänkte ja men jag kan prova och så frågade jag barnen om de ville sjunga "Mors lilla Olle" och att jag spelar på gitarren samtidigt. Alla barnen svarar JAAA!!!! och ser jättelyckliga ut. Jag satte mig och spelade och det gick kanon och jag kände inte att det var speciellt läskigt eller konstigt att jag gjorde det heller. Barnen bad mig spela mer så jag frågade om de kunde "Idas sommarvisa" och med samma glada JAAA!! svarade barnen :)! Sedan spelade jag den och det gick också bra och jag blev så glad att jag vågade, och att det inte gjorde något att jag gjorde fel utan att det bara var att fortsätta ändå :)!. Musiken har utvecklat mig på ett positivt sätt jag vågar mer och törs använda min röst och vågar spela för andra :)!
Torsdag 24/2
Vi fick många olika tips om hur man gör det till en rörelsefull och spännande samling där barnen kan uppleva musiken. Jag tror att det vore bra för alla pedagoger att få prova på att arbeta med sånt här, att prova på att leda och få tips av varandra för att bli mer säkra i sig själva och att de vågar bjuda på sig själva. Jag har upplevt att många är osäkra när det gäller att använda sig av musik för att de inte har kunskapen, därför anser jag att det är väldigt viktigt att vi pedagoger få kurser/utbildningar i hur vi kan använda oss av detta på ett enkelt sätt.
Här kommer några bra tips som vi har arbetat med och visat upp under denna workshopen/föreläsningen
Grupp A2
Grupp B5
Grupp B6
Denna gruppen hade tema bondgården, de pratar myckte om olika djur. Tillsammans med denna gruppen fick vi lära oss vad ett par var på ett enkelt förklarat sätt. Sedan fick vi spela memory med oss själva som brickor. Två av oss fick vara de som spelade memory och vi andra var brickorna som skulle vändas. Vi fick lägga oss på mage på golvet och när de som spelade memoryt vände oss på rygg så skulle vi låta som de djuret vi fått till delat till oss. Sen fick vi träffa de olika djuren på bondgården och ta reda på vad de olika djuren gör och prova på att vara olika djur. Så här såg de ut:
Denna gruppen valde att göra olika rörelselåtar. Här lär sig barnen höger och vänster och de lär sig vad de olika kroppsdelarna heter och motorik. Det är viktigt att vi låter barnen få röra på sig och det är ett bra tillfälle att få in musik tillsammans med rörelse då de förknippas bra med rörelse, vi pratade även om att ta med såna gamla låtar som vi lyssnade till när vi var yngre till barnen, även fast vi känner att det är riktigt gammal låt så är den ny för de barnen som är små nu. Bjud med dem på äldre musik och ny såklart.
Diskussionen om varför musikspecialisering var så viktig för oss pedagoger att få med oss också. Vi endades om att det ÄR viktigt med musik eftersom det är på tok för lite musik ute i verksamheten och detta beror troligen på att personalen inte vågar, eller inte kan. Inte vet hur de ska göra för att få in musiken. Genom att vi får möjlighet att gå en sån här bra specialiserings kurs så får vi möjlighet att ge barnen mer musik i verksamheten. Jag förstår att inte ALLA vill och kan välja musik men det finns ju fler specialiseringar som kanske passar bättre för andra, men att musiken skulle vara mindre viktig är helt fel. Det är lika viktigt om inte mer anser jag då vi kan hjälpa barnen att lära sig lättare genom att vi använder oss av musik i lärprocessen. Vi påverkas och glädjs av musik varför skulle inte barnen få den möjligheten att glädjas lika myckte som vi då?.
onsdag 23 februari 2011
Litteraturseminarium 2
Det är väldigt spännande att läsa om ämnet musik och få diskutera med gruppen och se hur olika man kan tycka och även hur mycket som är lika och se att musiken kan vara så viktig för många människor och varför viss musik påverkar mer än andra och hur de påverkar en. Mycket spännande vad en sån sak som faktiskt inte är så svår att få med i undervisning eller aktiviteter kan göra med en. Det varierar så mycket vad musiken gör. Även med mig så varierar de beroende på vad det är jag lyssnar, Ena sekunden blir jag jätteledsen och sen när jag hör en annan låt kan jag genast bli hur arg som helst eller jätteglad.
Använd mer musik!!!! Men det ska vara musik som du känner att du blir påverkad av och kan känna att du tycker om. Det är ju dumt att lyssna på något du verkligen inte klarar av. Men att det är viktigt att vi i vårat kommande yrke visar att det är okej att gilla alla sorters musik och att det inte är fel att gilla något som inte "fröken" tycker om.
tisdag 22 februari 2011
VFU Tisdag 22/2
Idag har jag varit på min praktikplats och haft ännu en aktivitet tillsammans med barnen. Jag hade tänkt att barnen skulle få bli uppdelade på de två dagarna vi har ledigt denna veckan, jag hade alltså tänkt att bara de äldsta barnen som är 5 år göra aktiviteten idag. Men detta gick INTE alls, de yngre barnen såg direkt att jag lade ut den fina färgglada "fallskärmen" och så hade jag hela gruppen samlad PÅ fallskärmen. De andra pedagogerna tog med sig de gråtande 1 till 3 åriga barnen ut ur rummet och bort från den fina fallskärmen. Jag tänkte direkt nej jag kan inte låta dem vänta till på fredag då de känner att de kommer få vänta så länge och bli så ledsna så jag tänkte jaja det gör ingenting att båda grupperna får göra aktiviteten idag, jag gjorde därför först aktiviteten tillsammans med 5 åringarna och sen efteråt tog jag med mig de yngre in för att de skulle få prova att göra samma sak. Medan de stora barnen gjorde aktiviteten så fick de yngre barnen sjunga lite sånger med de andra pedagogerna.
Jag förklarade först utan musik vad det var vi skulle göra. Jag berättade och de fick prova på att spela när jag gick runt, när jag kände att barnen hade klämm på vad leken gick ut på så slog jag på musiken. Barnen hängde med och gjorde som jag hade tänkt att man skulle göra. Barnen fick sedan byta plats med mig och leda oss andra och de tyckte att det var skoj att leda gruppen. Några barn ville inte alls gå in i mitten och leda gruppen och nån ville inte byta plats med någon annan Citerar flickan: " Jag vill inte byta plats, om jag ska gå i mitten så vill jag inte att någon annan tar min plats, och tar någon min plats vill jag inte vara i mitten. Jag vill ha det röda ägget"
De barnen som inte ville fick sitta kvar och spela, de fick även byta plats med något annat barn om de ville för att prova på något annat instrument men de behövde inte stå i mitten. Tjejen som inte ville byta plats för att hon inte ville att någon hade hennes plats och använde de röda ägget. Försökte jag få att vilja prova på de andra, tillslut ställde hon sig i mitten men då fick ingen sätta sig på hennes plats och de andra barnen gick med på de och satte sig istället på en plats där de inte satt något barn, vi var lite för få för att fylla hela fallskärmen.
Efter att jag hade den stora gruppen så kom det in en grupp med 1 -3 åringar som var fulla av energi och fulla av förväntningar om vad de skulle få göra. Jag förklarade även för dom först utan musik, spelandet var redan igång när jag förklarade. Jag prova att förklara och peka på färgerna på fallskärmen och sedan peka på de färgade instrumenten. Det var svårt att förklara och veta om de förstod. Jag slog därför på musiken för att se om något av de yngre barnen har förstått. ALLA barnen började spela hysteriskt på instrumenten. Medan musiken spelades gick jag runt på de olika färgerna och pekade på till exempel färgen GUL på fallskärmen, Pekade på den GULA maraccasen och pekade på min fot som stod på den GULA färgen och berättade sedan för barnet som jag var vid att NU får DU spela. Några av barnen förstod vad det var de skulle göra. Det var speciellt en av de yngsta barnen jag la märke till, flickan är 1,5 år och när jag pekade och visade så förstod hon att när jag klev på den GULA fick hon spela och när jag sedan gick till den gröna så slutade den tjejen att spela och det tyckte jag var helt faccinerande att hon fixade att förstå vad det var trots att hon var så liten som hon är.
Jag tyckte att aktiviteten gick jättebra med både grupperna. Det blev inte som jag hade tänkt mig med de yngre barnen men barnen hade roligt och fick en härlig musikstund tillsammans. De spelade och skrattade och fick röra sig till musiken och även spela på de fina instrumenten både de jag hade tagit med och de som förskolan har (dock uppe på en hög garderob). Jag är väldigt nöjd och glad att det gick så bra. Barnen berättade om vad de hade fått göra efteråt med dom andra pedagogerna som inte var med.
Kan dock inte lägga upp någon video från aktiviteten då sekretessen säger att de inte är okej! Men här kommer en bild!
fredag 18 februari 2011
Tema, Teori och trummor
Denna bilden(cirkeln) visar alltså på ett enkelt sätt vad ackordet blir om du vill transponera det. Jag ger ett exempel här: Du har en låt som går i Cdur, men vill hellre spela den i Ddur, då flyttar du i cirkeln två steg från bokstaven C och kommer då till D och nästa ackord kanske är ett G7 och du flyttar du som innan två steg och kommer till ett A och eftersom att G7 har siffran med sig så blir det inte bara ett A utan det blir ett A7. Siffrorna bara hänger med liksom ALLTID.
Efter att vi hade fått prova på att transponera, så fick vi spela lite på trummor, många av oss spelade på våra egna trummor och mina fungerade riktigt bra :)!
Jag vet att jag skriver lika jämt men jag tycker verkligen att VARJE dag i denna kursen är jättekul!!!! Jag lär mig så otroligt mycket och kursen gör mig glad så jag säger de igen, det har varit en kanonrolig dag :)!
17/2 Torsdag
Idag stog de alltså arrangering på schemat. Marie berättade att det går att arrangera många olika saker såsom en fest, eller en blomster arrangering, eller ett kalas kanske :). Men hon berättade att man faktiskt kan arrangera en låt på olika sätt med. När man arrangerar en låt är det alltså hur man vill genomföra och bygga upp låten. Man kan dela upp låten så att exempelvis en pojke sjunger första meningen och sen fortsätter en annan pojke på andra och på tredje blir det en tjej som sjunger, alltså att man blandar och bygger upp låten på olika sätt. Vi fick prova på att sjunga samma låt men att vi började på olika tidpunkter alltså att vi väntade tills den gruppen som var före hade kommit till ett visst ställe i texten och vi började om från början, detta kallades för kanon, att man sjunger samma låttext men att man startar inte igång samtidigt. Vi delade in oss så vi var 2 och 2 och sedan skulle vi försöka att starta igång oss själva då Marie behövde hjälpa någon med något på annat ställe. Vi provade att göra det på egen hand men det blev bara kaos och Marie kommer in och ser ut att tycka det är ganska skoj och det förstår jag, vi höll nog inte samma puls och vi kom av oss hela tiden och ingen visste när vi skulle sluta sjunga haha så den första videon är vårat kaos :) Efter denna kommer en annan video där Marie är tillbaka och styr upp allt så det blir bättre :)!
Marie visade även en sångbok som heter "Pojkaktiksångbok" och jag blev nästan lite arg för jag tycker inte om hur vi delar upp pojkar och flickor, jag anser att alla kan lyssna på samma musik och göra samma saker och att de inte ska spela någon roll vilket kön man har, men förutom att materialet heter som det heter så tyckte jag att det var väldigt roligt material, eftersom de hade bytt ut texten till olika barnvisor/sånger som från början var lite "löjliga" eller lite för "mesiga" alltså det är ingenting läskigt i några barnsånger nästan och därför skapade de personerna som har skapat pojkarktig skapat detta. En låt som vi fick lära oss av Marie från de var:
Jag är en vanlig vampyr (melodin är samma som "jag är en vanlig kanin") i denna låten har de alltså bara bytt ut texten så att den blir såhär:
Jag är en vanlig vampyr, suger ut blod tills jag spyr
huggtänderna mina är vassa och fina och suger som huggtänder ska slurp slurp
och jag tyckte verkligen att det var hemskt roligt att de har bytt ut texten och gjort de till något som är lite mer otäckt :)! Marie berättade även att hon hade använt detta och att barnen både flickor och pojkar tyckte detta var väldigt roligt. Men jag tycker att man ska byta namn på materialet, men de har säkert valt det namnet för att det ska bli en reaktion emot de att man inte ska säga så och att man sedan tittar vad det är och inser att det är ganska bra faktiskt :)!.
Vi lärde oss även om toner idag, vad de heter de olika tonerna och vart de sitter och alltså hur man kan se vart de ska sitta. Vi kollade på en jättebra mall från musikteori.se som ser ut på detta viset.
Denna bilden kommer alltså från www.musikteori.se och ligger under kapitel och sen trycker du på "musikteorins grunder"
På denna bilden så kan man alltså se vad tonerna sitter och vad de olika tonerna heter. Detta var klurigt till en början och jag trodde aldrig att jag skulle förstå detta, men tillslut så satt de trots allt :), jag satt och pluggade stenhårt för att få in de. Det är väldigt roligt att kunna sånt här eftersom jag aldrig har kunnat lärt mig sånt här innan av olika anledningar.
Vill avsluta med en låt vi lärde oss som är väldigt fin tycker jag och som vi fick prova att skriva ut namnen på tonerna. Jag tycker denna låten borde spelas och tas med ofta på förskolan så man känner att man är unik och att man arbetar mycket med de i sin barngrupp. Vi sjunger även i olika stämmor tror jag det heter. Marie sjunger efter oss. När vi sjunger refrängen så sjunger Marie versen
tisdag 15 februari 2011
Musikpussel 15/2
MITT KREATIVA KAOS
Hoppas ni tycker det är lika skoj som jag tycker att det är :)!
Detta är något som man verkligen kan arbeta med barnen med, att de själva får sitta och lyssna fram olika ljud och göra till något eget. Man kan även använda de som effekter till någon saga eller att man tillsammans med barnen gör en saga med hjälp av ljud som jag gjorde litegrann
måndag 14 februari 2011
Tillverka trummor och alla hjärtans dag!
Idag så tillbringade vi dagen i bildsalen för att skapa trummor :)! Mats startade igång oss och förklarade som vanligt att materialet får användas tills de är slut och att man får ta MYCKET om man vill :)! Det är så härligt att få vara i en sal med så mycket material, tänk om alla förskolor kunde ha den tillgången till material och saker som vi hade det är verkligen helt fantastiskt. Men vi skulle kunna göra det möjligt på förskolor med genom att samla in "skräp" så har barnen mycket material att arbeta med och det kan man få in varje dag om man vill :)!
Men nu var det inte riktigt materialet i bildsalen jag skulle skriva om :), det var ju vad och hur vi har gjort idag!
Vi fick börja med att ta varsitt papprör som då skulle bli våran trumma, jag valde att skapa två trummor :)!
Jag började med att måla det ena röret grönt(min favoritfärg för er som missat de :) ) sedan blev jag inspirerad av Ida Karlssons trumma och ville göra min andra trumma svart så jag målade den också när vi ändå hade färgen nära till hands.
Sen kände jag att det var tråkigt att bara ha mina trummor enfärgade, så jag började med den svarta och fick hjälp av Ida Karlsson att komma på att denna trumman faktiskt skulle bli en "känslotrumma" alltså en trumma som man spelar på när man pratar om känslor och hur man mår och liknande på förskolan med en grupp barn, låta barnen förklara hur de känner sig och sen sjunga och spela om just hur de barnen mår och att det är okej att vara arg, ledsen, glad och till med lite tokig. Sedan kan ju faktiskt barnen beskriva innan hur man ser ut när man är exempelvis arg och visa med kroppen hur man är när man är arg. Så här blev "känslotrumman"
Jag målade även den gröna trumman, och den kallar jag för "musiktrumman" som är meningen att barnen ska få använda då vi spelar musik på förskolan, och detta kommer jag att kanske inte bokstavligen slåss för men jag kommer att kämpa för att det ska bli betydligt mer musik i barngrupperna där jag kommer arbeta än vad det är i dagens barngrupper alla fall. Jag målade därför lite olika noter på den :)
Så här blev den gröna trumman:
Efter all målning var det dax för skinnet som man spelar på att sättas fast, det sattes fast med häftpistol efter att skinnet hade legat i vattenbad i ungefär 30 minuter för att mjukas upp. Sen spänner man upp skinnet på trummen och häftar samtidigt, det var väldigt bra med hjälp när man gjorde detta. Då skinnet var både blött och svårt att hålla fast ensam. Här har jag tagit bild på när Anna och Teuta fixar skinnet på Annas trumma:
Efter det dekorerade jag mina trummor med lite rep och fint :)! och så här blev resultatet av mina båda trummor och jag är jättenöjd med dom :)!
Här nedan kommer lite bilder på andras trummor som är hur fina som helst! Jag kikade runt på allas och oj va fina alla blev :)!
Detta har varit en rolig dag och jag har lärt mig att kunna göra en egen trumma som inte var alls speciellt komplicerat och som man enkelt skulle kunna arbeta med i förskolan med barnen, låta barnen får skapa och göra sina egna trummor som de kan använda på förskolan och även ta hem och spela för mamma,pappa och syskon :)! Det behöver inte kosta mycket att göra detta eftersom att det är inte något speciellt dyrt material. Skinnet kan kosta en del, men som såna rör kan man säkert tigga åt sig från någon arbetsplats :)!.
lördag 12 februari 2011
11/2 Fredag
Idag så hade vi som vanligt en väldigt rolig och lärorik föreläsning med Marie, denna gången var de inte så enkelt för min hjärna att förstå vad vi skulle lära oss, men tillslut så fick jag in vad det var Marie menade.
Vi började dagen i dramasalen där Marie inledde med att berätta att det är pulsen i musiken är som en liten motor eller ett hjärtslag, det är alltid den pulsen som man följer som är bestämd sedan innan. Vi fick prova på att klappa och studsa boll till olika låtar i 4:e delstakt alltså 1 2 3 4 och vi skulle bland annat prova på olika betoningar och vi studsa bollen(klappa) på 2 och 3 eller på 1 och 4. Så här kan det se ut när vi gör denna uppgiften:
Vi fick även prova att vara i olika grupper så en grupp kastade boll till varandra 2 och 2 på 2 och 3 medan den andra gruppen kastade bollen på 1 och 4. Det såg ut såhär:
Sedan lärde Marie oss en liten låt om namn som hon bara kom på att hon hade i huvudet och ville lära oss. Det var en väldigt bra och enkel låt samtidigt som man kunde göra något. Alltså passar denna lek/sång bra i förskolan, Marie hade även gjort detta med de minsta barnen, men att de kände att det var tråkigt att behöva lämna ifrån sig bollen när den väl kommit till dem, men att man då får lära sig genom denna leken tur tagning och att vänta på sin tur. Väldigt mysig låt tycker jag. Kommer prova den antigen på vfu:n eller i min barngrupp när jag börjar arbeta :)! Så här ser de ut när vi gör den:
Senare under dagen efter att vi fått i oss lite fika, så gick vi in i Musiksalen igen för mer spännande saker att lära sig, i musiksalen lärde Marie ut hur man läser ut noter, alltså vad de har för värden. Vi lärde oss att man kunde enkelt räkna med "slantar" och behövde alltså inte använda begrepp som 4:e del, 8 del och 16 del. Jag kände allafall att det var enklare när man just skulle räkna noter och få rätt notvärde i takten. Vi fick även prova på olika lekar med puls i musiksalen också. Där vi använde oss av 8 delar och 16 delar också när vi klappade händerna.
Vi började med två stycken "lekar" för att vi skulle lära oss de olika delarnas namn och klappa så snabbt som delarna skulle låta. Vi gjorde en lek där vi skulle härma Marie och den fick vi sedan se hur noterna placerades på.
.
Noterna kallas även för olika saker:
Helnot: Vila
Halvnot: kliv
Fjärdedels: gå
åttondels: Spring
sextondels: X2000
Detta för att man lätt ska veta att det går snabbare och snabbare ju mindre delar det blir :)!
De olika noterna är värda olika mycket också!
Helnot: 2,3,4 osv beroende på vad låten är i för takt (det är alltså den enda som kan förändras
halvnot: 2 kr
sextondel: 25öre+25öre+25öre+25öre
åttondel:50 öre + 50 öre
Fjärdedel: 1 kr
Sen fick vi även göra en egen låt genom att vi parade ihop noter så det skulle bli en hel(4kr) Det var under detta moment jag kom på att jag har lättare för att räkna med slantar än att räkna med delar :)!
Jag tyckte detta var väldigt intressant att lära sig, men jag förstod inte speciellt mycket förens när det hade gått typ hela föreläsningen då kom jag på hur det var och förstod det :)! Det är väldigt roligt att lära sig detta eftersom jag alltid har velat kunna det här. Marie lärde ut på ett bra och enkelt sätt med saker som man kunde ta på som ett äpple som hon delade i flera bitar det blev enklare.
Jag vill även ta med ett citat
"När man känner sig dum i huvudet får man tänka på de man är bra på" (Malou Andersson(2010)
Jag skrev även upp mig på lånelistan över Fallskärmen eller/och instrument, och jag skrev då upp att jag vill låna fallskärmen och olika färgade instrument, jag valde en bra stund för att de inte ska vara för många instrument som låter allt för mycket för att vara rädd om både mina och barnens öron. Dessa instrument valde jag som jag kände var ett bra val:
torsdag 10 februari 2011
10/2 Torsdag
Idag på förmiddagen började vi med att sitta i studiegrupp och arbeta med litteraturseminarium 1, vi kollade vad vi hade för gemensamma ämnen och skrev utifrån våra paper till vårat studiegruppsarbete. Vi hade skrivit om väldigt liknande saker genom hela våra arbeten. Det blev väldigt lyckat och det blev bra diskussion om ämnena som är givande att man får diskutera de man själv och lyssna till vad andra har skrivit.
TRUMMOR
Idag har vi fått spela på Djembee trummor som är en västafrikansk trumma. Vi fick först lära oss lite om trumman hur den var gjord och att den var känslig för kyla och värme eftersom att trumman kunde spricka både på skinnet man spelar på och i trät. Trumman har även snören omkring sig, innan jag var på denna föreläsning trodde jag att dessa snören endast var för fint, men det visar sig att man stämmer trumman med hjälp av dem. Vi fick prova på att spela, Tobias delade upp oss efter att vi hade lärt oss 3 olika slagen som är de vanliga. Vi fick vara små grupper och så spelade vi 2 olika takter först och sen blev det 3 små grupper och alltså 3 olika takter, det var svårt att hänga med, men Tobias lärde oss att det är viktigt att LYSSNA när man spelar Djembee trummor eftersom att de inte riktigt finns några sätt att kunna skriva ner takt och liknande saker. Man får helt enkelt lyssna sig till takten och försöka komma med i samma takt igen om man tappar bort sig.
Vi fick även se på filmer från när Tobias varit i Kongo där det var studenter/elever som spelade upp en pjäs med musik i, vi fick se den för att höra rytmen och se hur de använder sig av musiken. En annan film var från Etiopien och den visade han för att vi oftast har förutfattade meningar och påstår att all musik i Afrika låter lika, men det kan låta hela olika beroende på vart man är.
Vi fick också lära oss två stycken låtar om jag inte minns fel så var en av dem från Kongo, och den första vi sjöng heter:
Dosala och den andra heter Solomoni Sekuzima!
Så här låter det när vi spelar och sjunger. Den sista videon så dansar vi och sjunger till Dosala låten och det var hemskt roligt!!!
Vi pratade om att denna dansen skulle man kunna prova med barnen, eftersom att Tobias instruerade den på ett bra sätt för att kunna använda den med barnen, klappen när vi går in mot mitten är en mygga som vi står ihjäl och sen när vi hoppas och stannar så mitt i låten så måste vi skrämma bort en flodhäst som kommer i vägen när barnen är påväg till skolan (för denna låten hörde man ofta att barn sjöng när det var påväg till skolan berättade Tobias) så jag tyckte det var så roligt att han berättade så och därför kan man använda dansen och låten i en barngrupp. Då får man med Afrika och kan kanske ha det som tema på avdelningen just då.
Som de har varit varje dag den här kursen så har även detta varit en TOPPEN DAG!!!
9/2 Onsdag
Idag var det alltså seminarium och vi skulle redovisa våra artiklar.
Jag tyckte det gick väldigt bra. Jag fick även lära mig väldigt mycket på att lyssna på de andras sammanfattningar. Jag tycker det var väldigt bra upplagt då man fick ta tills sig så pass många artiklar på ett snabbt och enkelt sätt, eftersom jag har svårt för engelska så var detta jättebra för mig då man fick höra mina studiekamraters syn på artikeln och även höra vad den handlade om i stort på svenska. Det var väldigt givande och vi var överens om att vi ville ha mer konkreta exempel i artiklarna på HUR man kunde arbeta alltså vad för material och att de beskrivit mer hur man utför en liknande uppgift som de i artiklarna hade gjort under deras forskning.
En sak som jag blev lite upprörd över var Malins artikel då barnen var tvungna att kunna namnen på instrumenten, det är ju meningen anser jag att barnen ska få ha roligt med instrumenten och prova på och visst det är jättebra att vi påpekar ibland vad de har för namn men att låta barnen sitta och försöka flera hundra gånger för att få fram rätt namn på instrumenten anser jag vara fel. Vissa instrument har väldigt svåra namn och varför ska barnen behöva lära sig sådant när de kommer få öva på sånt senare i skolåldern. Nej de anser jag vara helt korkat.
Jag tyckte även att hur vi satt under redovisningen var väldigt bra, vi såg varandra och det behövde inte vara någon press på de som redovisade utan att vi fick sitta kvar och berätta om våra artiklar på ett lugnare och inte lika nervöst sätt.
8/2 Tisdag
Idag hade vi en föreläsning med Jörgen om röst,rim och rytm, Jörgen pratade mycket om vad estetisk konst kan vara, och det kan ju vara musik,film,teater men även skönlitteratur. Han pratade om att detta är saker som berör oss människor eftersom att det finns olika slags budskap i böcker,texter,musikstycken och så vidare. Vi kan få fram olika känslor beroende på vad det är vi hör och lyssnar till.
Jörgen pratade även mycket om att rimma, och han berättade att barnen på förskolor och skolor ska ha möjlighet att rimma mycket då det får en språkmedvetenhet som kan göra det lättare för barnen när de ska börja läsa för att de kan göra det lättare att knäcka läskoden.
Vi fick även höra att ljud och bokstäver inte är samma sak, ett ord kan låta på ett sätt men stavas med andra bokstäver än vad de låter. Tillexempel Läxa har 5 stycken fonem(ljud) om man alltså skulle skriva de som de låter skulle de se ut så här Läksa. Det har stor betydelse vad man sätter betoningen i ordet också.
Det var mycket som var svårt att förstå, eftersom jag har haft det väldigt svårt under min skoltid med svenska språket och har haft svårigheter med vissa saker inom svenskan så kände jag att detta hade jag inte riktigt så bra koll på, det var bra att jag fick höra detta en gång till och kanske att jag kan förstå detta lättare och bättre nu. Jörgen förklarade även att det finns olika rim, "börjerim"- de som rimmar i början på ordet "inrim"- när det rimmar fast att det inte är med samma bokstäver och tillsist "Slutrim" om det slutar på samma bokstäver.
Senare under eftermiddagen så fick vi arbeta i studiegrupperna och göra olika uppgifter med det som vi hade gått igenom på föreläsningen. Vi skulle sedan redovisa för de andra vad vi hade övat på och provat på. Så här kan det låta och se ut då.
Satt även idag efter skolan och pluggade fast denna gången till litteraturseminarium nummer 1. Jag satt i musiksalen och läste och skrev samtidigt som ett lärarband repade järnet. Det var hur hög volym som helst med andra ord en sjukt bra pluggmiljö enligt med eftersom jag pluggar mycket mycket bättre med superhög volym och oväsen när jag ska plugga.
onsdag 9 februari 2011
Måndag 7/2
Dagens föreläsning/workshop handlade om hur vi kan lära ut en sång och hur vi skall göra för att dra igång den med barn. Det första som Marie började med var att spela en låt som heter "Qvist" som går såhär:
Qvist är gubben som bor i svängen, Han har hönorna i sängen. Han har tuppen inomhus, Har han tuppen inomhus? Ja han har tuppen inomhus, inomhus och han bjuder oss på snus Bläääääää!
Marie lärde oss flera påsklåtar under denna föreläsningen/workshopen. Hon lärde oss även vilka olika sätt man kan lära ut en sång och starta igång en låt på. Det var:
HELHETEN: Då man presenterar ALLT på en gång, alltså hela låten direkt. - detta gjorde Marie med den första låten "Qvist" eftersom hon spelade hela låten och lät oss lyssna och ta till oss den och försöka lära oss hela direkt. Marie pratade även om flera andra sätt som man kunde lägga upp en låt på, hon berättade att man kan ta en bit i taget, använda sig av "glömord" då man "glömmer bort" hur texten är och gör det till en tokig sak, Lära ut sång genom rörelse/dans till sången, Teckna med olika täcken och några flera. Jag kommer visa några exempel på vad vi lärde oss på en video för att ni lättare ska förstå.
Marie pratade också om att man ska variera sig i aktiviteten alltså man ska låta barnen få stå, sitta, ligga, hoppa, springa och så vidare för att barnen inte ska tycka att det blir långtråkigt att sitta stilla.
Jag fick även lära mig varför barn alltid sjunger så ljus/högt och detta beror på att barnen har kortare stämband och har svårt att gå ner på de mörkare tonerna. De ligger oftast mycket högre än vad vi vuxna gör, eftersom att vi vuxna har längre stämband som gör att vi kan gå ner längre och känner att det är behagligare att ligga på en lägre tonart än barnen. Men för att barnen ska känna att det är roligt och att de hänger med så bör vi pedagoger ligga på deras nivå även i tonläge eftersom att det blir så väldigt svårt för barnen att följa efter våran nivå. Marie tog också upp en väldigt viktig sak som jag faktiskt inte har tänkt på innan, att det är viktigt vilken melodi vi har i de vi säger. Har vi en melodi som låtar glatt när vi ger barnen en tillsägelse så relaterar detta ofta i att barnen inte lyssnar till detta utan fortsätter att göra de vi just har bett barnen sluta med. Vi ska alltså tänka på vilken tonfall vi lägger i de vi vill säga till barnen.
Efter skolan så satt jag kvar en stund i skolan för att plugga med vetenskapliga artikeln inför seminariet! Jag satt och skrev, lyssnade på musik och plinkade på gitarren lite då och då. Klockan 19.00 så kom mina gruppkamrater för att skriva vår diskussion tillsammans. Vi pluggade riktigt flitigt och fick klart det och det blev jättebra. Vi hjälptes även åt med våra artiklar lite med, vi blev kvar i skolan till klockan 21.00. Men det var skönt att vi fick klart det och slapp stressa ihop något. Här kommer en bild på hur det ser ut runt omkring oss när vi studerar :)!
Jag och Maria satte oss sedan i musiksalen och spelade lite gitarr till klockan 21.30 vi var jätterädda(allafall jag) att det skulle börja pipa något larm vid klockan 22.00 för jag hade förstått det så :)!
lördag 5 februari 2011
Fredag 4/2 Tillverka ljudverktyg
Här visar jag lite olika förslag på vad man kan göra, detta är något slags blåsinstrument skulle jag tro. Väldigt många fina saker. Idag fick vi tillverka vad vi ville förutom trummor då det står tillverka trummor senare på schemat!
Sen var skapandet igång och det tillverkades massor av fina saker :)! De flesta av oss tillverkade maraccas(stavning?) Jag tillverkade en grön fin maraccas:
Den är gjord av en klockkant,wellpapp och var fylld med makaroner i den runda delen och den undre alltså handtaget fyllde jag med kapsyler. Här ska ni få ett smakprov på hur den låter:
Marie Edvardssons fina skapelse :)!
Efter att vi hade tillverkat färdigt så samlades vi i musiksalen för att uppspelning med våra fina instrument. Alla fick höra på allas och höra hur vi hade tillverkat dem. Detta tyckte jag var väldigt bra och tar med mig denna ide till mitt framtida yrke då barnen skall få lyssna på varandras och på ett bra sätt kunna få vara med och bli uppmärksammade. Vi spelade även helgrupp på våra instrument och vi lånade ut våra instrument så flera fick testa hur de kändes att spela på dem. Marie spelade på gitarren och vi spelade på våra eller lånade instrument. När vi gör det så kan det låta på det här viset :)!
Sen sjöng vi ännu en till låt, där vi sjöng så här: "Va får det lov att va, att spela på idag?, ta vad du vill ha! ett ägg en maraccas och claves, ett ägg, en maraccas och claves" Så här lät och såg de ut då:
Vi fick lära oss hur vi skall spela på en maraccas för att det ska låta bäst, man skulle inte röra på handleden utan det är armbågen som ska röra sig. Marie berättade även att man kunde hålla i själva kulan på en maraccas med skaft för att lättare kunna göra olika ljud. Vi spelade "jämt" och vi spelade "ojämt" och fick prova de en stund för att höra vilken skillnad det blir när man ändrar.
Vi pratade även om hur förskolorna använder instrument eller inte, på min förskola stod alla instrument högst upp på ett skåp där de inte kunde få tag på dem, eftersom att de var så rädda om instrumenten, jag anser att man då kan köpa billigare instrument som har samma ljud eller tillverka egna som barnen kan få spela på. Det är viktigt att barnen får prova på tycker jag. Och ger vi barnen möjligheter till att prova så kan vi på ett enkelt sätt få in mer musik i barngruppen. Vi fick prova olika lekar med musik och instrument och vi spelade även på våra instrument till andra låtar som brukar sjungas på förskolor.
Detta var en väldigt rolig dag och jag har lärt mig massor
torsdag 3 februari 2011
2/2 Onsdag! Färger,ackord,gitarr och piano
Vi gjorde inte bara den leken utan vi lärde oss även en till liknade lek fast med färgpluttar. Vi satt i olika grupper Grön,Gul och Röd grupp. Och när den röda kom upp var det bara röda instrument som skulle höras och samma sak med de andra färgerna. Ibland vad de någon som höll upp alla tre och då menas de att ALLA färger spelar samtidigt!
Efter detta så lärde vi oss olika ackord, Marie gick igenom D,A7,G och EM på gitarr, Ett D ackord har färgen röd, A7 ackordet hade färgen grön, G ackordet hade färgen gul och EM ackordet hade färgen svart när vi lärde oss dom för att lättare kunna skilja på dem när vi skulle byta under en låt. Vi fick lära oss att spela "idas sommarvisa" "In the jungel" och även lite på "Love is all Around". Det var svårt att byta snabbt. I början var vi uppdelade i två grupper och då spelade vi låtar som Marie kallade för 1 låten,2 låten,4 låten och 8 låten. Siffran står för hur många gånger man skall dra på alla stänger på just de ackordet vi skulle spela. Marie kallar de för "fring". Så man skulle alltså på 4 låten spela D 4 gånger alltså hålla fingrarna som ett D ska vara, och sen dra på strängarna vid hålet, Fring,Fring,Fring,Fring, sen bytte man ackord medan den andra gruppen spelade 4 stycken D ackord.
Man kan säga att det stämmer som de sjunger i "Love is all around" alltså "I feel it in my fingers" För man trycker så himla hårt på strängarna så man får stora märken och blir tillslut bortdomnad.
Efter allt gitarrspelade så fick vi lära oss att räkna ut ackord på ett piano och det var komplicerat kan jag säga, jag förstod inte alls i början men sen när vi fick prova sätta fast tejp bitar och leta ut alla ackord vi lärt oss på pianot så gick de lättare :)! Då hade de liksom fastnat fast! Det var väldigt spännande att få lära sig mer om hur man spelar på ett piano för de har jag aldrig förstått mig på. Vi spelade idas sommarvisa på gitarr och piano och byttes av så alla fick prova på att spela på pianot efter att vi lärt oss om det. Vi hade våra tejp bitar att gå efter och färgade cirklar som Marie pekade på så vi kunde hänga med och trycka :)!.
Efter de blev det lite fri lek och vi spelade lite mer på gitarrerna och lyssnade på musik sen gick vi hemåt med ett leende på läpparna som höll i sig och finns kvar fortfarande! VÄLDIGT ROLIG OCH LÄRORIK DAG!!
1/2 Tisdag VFU besök
Om barnen hoppar hårt i golvet så hoppar även CD-spelaren då blev det att de hackade till en snabbis men sen kom det tillbaka, En av de yngsta barnen regarerade väldigt på detta och sa snabbt och OJ när det hände och stannade upp i sin dans. Någon kom även fram till oss pedagoger och ropar stäng av stäng av stäng av!! Och ja all musiksmak passar inte alla barn/personer så är det :).
Jag följde med i dansen och berätta mer vad man kunde göra för danser. Jag dansade tillsammans med barnen, bredvid barnen och var alltid med och stöttade barnen i att våga dansa men inget barn blev tvingat att vara kvar, ville barnen inte dansa och istället göra något annat i ett annat rum så var det helt okej att gå ifrån och göra detta!
Det var verkligen en rolig upplevelse att få se hur olika det kan vara på barnen hur de reagerar på den lugna musiken mot vad jag har sett när det är manboy i CD-spelaren. Det är roligt att se deras energi i deras dans och att pedagogerna också dansar och visar att det inte är farligt att dansa och göra lite tokiga steg och hopp och skutt och så utan det att de ser att det är tillåtet att göra vad man vill.
Studiebesök!
Här kommer videon! Var beredd med volym knappen för dina örons skull!