lördag 5 mars 2011

Tema röda trådar och Musikprojekt! 1/3 Tisdag

Tjenixen!

Idag hade vi Marie igen, vi pratade om Teman idag. Marie berättade att ett tema kan variera i längd, det kan vara över ett år, en vecka, över dagen, en månad ja lite som man själv känner är lämpligt.

Vi började dagen med att prata om året, vad finns det för speciella dagar och saker som man bör/kan fira på året. Vi fick med väldigt många saker som är under ett år. Thomas berättade att det finns en dag som heter "handdukens dag" och jag förstår inte riktigt varför det måste finnas så många konstiga dagar.

Vilka är det då som får bestämma vilket tema det blir? Är det vi pedagoger som väljer vad det är barnen ska få arbeta med? Eller är barnen med och får bestämma? Jag anser att vi kan bestämma lite var alltså att vi kommer fram till ett tema tillsammans med barnen och kanske frågar dem vad de skulle vilja arbeta med. Marie och hennes kollega hade bett barnen säga vad de ville, men att de inte hade så mycket fantasi just den dagen de frågade så att de var ett barn som sa tillslut "Banan" och Marie och hennes kollega arbetade alltså om och med bananer tillsammans med barnen och de visade sig vara ett emormt stort område och att de fanns mycket som man kunde läsa och göra med bananer. När man vill arbeta med ett tema med barnen kan man göra lika som vi gjort idag, använda sig av en tankekarta och att man skriver upp de barnen säger.

Marie visade några exempel på litteratur man kan använda sig av i tema arbeten som innehåller en del musik och annat skoj.

Böcker!






TITTA - JAG KAN!





JORDEN RUNT









RYTMIKRECEPT











FRUKTSALLAD


Vi fick även prova på att "brainstorma" om landet Italien, och vi kom på väldigt många saker som vi förknippar med Italien.


Vi började även fundera kring vad vi vill göra på vårat musikprojekt i slutet av kursen. Vi funderade över att vi ska ta hjälp av en grupp barn som ska hjälpa oss att komma på en historia. Sedan att vi gör en teater av det och även funderade vi på om vi skulle kanske kunna göra en CD-skriva med en tillhörande bok där det står olika saker man kan göra till låtarna och VARFÖR vi skall göra det med barnen. Vi valde att vi skulle få med barnen på de 3 sakerna som man kunde utgå ifrån. För barnen, med barnen och av barnen, vi kommer att göra en blandning av dessa för att få med dem på flera sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar