måndag 28 mars 2011

25/3 Att känna rörelse!

Idag har vi haft Marie igen och denna gången en workshop/föreläsning med mycket rörelse! Marie pratade om boken som även den heter "Att känna rörelse" som är skriven av Elisabet Edelholm Sjöstedt & Anne Wigert(2005). Marie pratade om att barnen ska få röra sig på sina vilkor och efter sina egna förutsättningar. Det är även viktigt att vi låter barnen få känna hur det tillexempel känns när vi snurrar, vad händer i kroppen och vad känner man istället för att bara prata ytligt prata om hur man snurrar. Man kan låta barnen härma pedagogerna men även låta barnen skapa på egen hand. Marie berättade också att man ska försöka använda sig av hela rummet, alltså utnyttja båda sidorna, högt och lågt så man får med olika begrepp och använder sig av den yta man har. Man får öva med barnen och lära dem att dosera sin kraft att man inte kan ta i för hårt för vad händer då och inte för löst och så vidare, låta barnen testa sig fram ge barnen tid att utforska, jag menar att det är jätteviktigt att man måste låta barnen testa och verkligen ge dem den tiden de behöver och inte springa fram för fort för att hinna med utan håll koll på vart barnen är och stressa inta i onödan.









Vi provade även på att göra olika övningar som man kan använda sig av i barngrupp. Jag tycker det är jättebra att vi får praktiska förslag på vad man kan göra och att vi själva får prova på och göra det, då känner vi lättare vad det är som kan vara för svårt och kanske till och med för enkelt.


Vi provade att röra oss till musik med "dansband" det är sidenband som man viftar omkring med till musik. Så här gick det till när vi gjorde detta:




























Efter detta fick vi prova på att dansa långdans/Farandole som är en slags medeltidsdans som de till exempel dansar i Ronja rövardotter och som vi sjäva känner igen från julen och midsommardansen. Detta kan man enkelt och snabbt lära barnen att göra och de tycker det oftast är roligt skulle jag tro. De får röra sig och springa omkring och även leda hela "ormen", Detta är något som jag tänker testa under min VFU tror jag!


Man kan göra detta på olika sätt, man går på led så kan man göra portar, spiraler och en kanelbulle om man vill!






Här kommer en video på när vi testar detta och Marie B leder oss:




Sen efter att vi dansat långdans ett tag så fick vi lära oss att röra sig till musiken genom att lyssna på vad texten säger att vi ska göra! En beskrivande eller en text där man kan hitta på rörelser till, dom här två fick vi lära oss och prova på idag:






Senare under eftermiddagen hade vi en genomgång av tentan också, behövligt och bra så man kan det flytande tills tillfället är och resten av livet förhoppningsvis, Denna kurs är verkligen något jag kommer ha STOR nytta av i mitt framtida yrke!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar