torsdag 31 mars 2011

"Välkommen hit" Jumper (2005)



Jag satt och tittade i kurshandboken och läste att att vi fick höra en låt i början av kursen. Jag slog på den och började verkligen lyssna ordentligt på låten och dom sjunger "förändringarnas tid" och denna kursen har verkligen förändrat mig som person, jag har blivit mer musikalisk och vågar bjuda på mig själv mer, jag har även förändrats då jag har fått en helt ny syn på musiken, det är ingenting som bara några kan utan det är något som ALLA kan använda och som vi som pedagoger verkligen bör använda mer utav i förskolorna, det är vitkigt! Eftersom vi ofta beskriver att vi blir glada av musiken eller känner olika känslor för olika slags musik, varför kan vi inte dela med oss denna erfarenhet till barnen på ett bra sätt då?. Barnen hör musiken överallt och varför inte ta tillvara på de tillfället och använda mer musik i verksamheten tillsammans med barnen.

Denna kursen har verkligen gett mig en positv syn på musiken som läromedel och som ett pedagogiskt redskap. Jag anser att alla pedagoger borde få chansen att gå en sån här specialisering! Det estetiska är också viktigt! Jag är glad för min skull och för de barnen jag kommer ha hand om under mitt jobb att jag valde detta, man kan göra så mycket med musiken.

De som Jumper sjunger också i låten är att man är "välkommen rakt in i vår tid" och det ser jag som att det är barnen som sjunger för det är mycket mer musik överallt nu i samhället och varför stänger då vi pedagoger ut musiken från förskolorna, Öppna dörren och släpp in musiken och sjung "välkommen hit".

onsdag 30 mars 2011

29/3 Tisdag Konsten att lära barn estetik!

Dagen började med en föreläsning av Gunilla, där hon beskrev lite ur boken och även lite annan kunskap. Gunilla tog upp tre olika sätt att se kunskap på ,



Rationelistiskt - det som vi kan, allas samlade tankar om något


Empirisk - Undersökningsbart, studerar, observation, något vi har sett


Konstruktivistiskt - En slags återspegling (skapande gestaltning) gör det begripligt för alla.


och dessa tre finns överallt när vi använder oss av olika kunskaper. När vi läser talar, skriver osv och vi behöver alla tre.


Gunilla pratade även mycket om hur vi kunde se på lärandet, som gjorde att man själv fick en tankeställare. Hur ser jag egentligen på lärandet? Men jag hittade mitt sätt att tänka i de som Gunilla pratade om, det som kändes bra och som jag ansåg som viktigt i lärandet. Vi fick även höra om olika teorier och vilken roll som barnen samt pedagoger hamnar i utifrån olika teorier. Det var spännande att det verkligen stämde att det var så som Gunilla berättade. Gunilla visade även en powerpoint bild där det var om hur vi vuxna har sett på barnet från förr och hur det kan se ut nu, men några av oss menar på att vi kan se dem fortfarande och kan ibland se barnen som de mesta av de Gunilla tog upp.

Efter att vi hade haft en liten föreläsning så fick vi ställa oss upp i en ring. Där vi fick härma Gunilla då hon började med en rörelse, sedan fick vem som helst som kände för att göra någon rörelse göra detta och vi andra skulle hänga på och göra likadant. När vi hade fått prova på att göra olika rörelser så blev vi indelade i grupper för att sedan på gestalta rörelser i en berättelse. Vi fick endast använda oss av de rörelser vi gjorde tidigare i ringen och bara välja 5-6 stycken per grupp. Sedan skulle då detta bli en handling, sen fick vi spela upp detta utan ljud, Nästa steg var att lägga på något ljud för att förklara händelsen, samt ett överraskande ljud och avslutande.


För att se hur vår grupp gjorde detta hänvisar jag er till Anna Freeds musikblogg http://annafreed.blogspot.com/ där hon har lagt upp en video där vi använder oss av ljud för att förklara. Medan vi gjorde detta fick de andra skriva varsin replik som kunde vara med i de vi visade för dem.















Efter att vi hade spelat upp fick vi sätta oss i grupper och titta vad de som hade tittat på oss hade skrivit för repliker, och välja ut några stycken av de repliker vi fått och använda i vår gestaltning! Vi fick även använda oss av stjalar när vi skulle visa vår färdiga gestaltning då vi har gjort den från grunden. Så här blev våran gestaltning med rörelser,ljud,repliker och redskap:






28/3 Måndag Dans

Idag hade vi dans tillsammans med Douglas, där vi fick prova på att dansa tillsammans med en som han hade tagit hjälp av som är duktig på dans. Det är viktigt att vi som pedagoger visar att vi tycker det är roligt och själva känner att vi har kul. Barnen härmar oftast mer om vi visar att vi har det roligt då de smittar av sig lättare till barnen. Vi kan låta barnen härma till en början men även låta dem skapa och komma på egna rörelser, Men för att de ska veta ungefär hur man kan göra är det viktigt att vi visar barnen hur rörelserna går till och vi måste visa detta med full inlevelse i de vi gör alltså ska barnen lära sig en dans 100% måste vi visa den till 150% för att de ska fungera.

Vi fick prova på att dansa och på de sättet få några idéer till vår egen dans. Vi gjorde en dans till Lambada och det blev hur bra som helst och det var roligt, Detta kan man verkligen göra tillsammans med barnen de skulle bli en jättesuccé :)!

måndag 28 mars 2011

25/3 Körsbärsträdgården i Borås Studiebesök 6

Idag var jag även på ytterligare en teater Anton Tjechovs Körsbärsträdgården, Den var bra, en lättförstårlig teater som var trevlig :)! Denna gången var det i Borås i Kulturhuset, jag har sagt det men säger det igen, väldigt trevligt med sådana här upplevelser, denna teater bjöd även på rolig och fartfull musik på vissa delar :)!

25/3 Att känna rörelse!

Idag har vi haft Marie igen och denna gången en workshop/föreläsning med mycket rörelse! Marie pratade om boken som även den heter "Att känna rörelse" som är skriven av Elisabet Edelholm Sjöstedt & Anne Wigert(2005). Marie pratade om att barnen ska få röra sig på sina vilkor och efter sina egna förutsättningar. Det är även viktigt att vi låter barnen få känna hur det tillexempel känns när vi snurrar, vad händer i kroppen och vad känner man istället för att bara prata ytligt prata om hur man snurrar. Man kan låta barnen härma pedagogerna men även låta barnen skapa på egen hand. Marie berättade också att man ska försöka använda sig av hela rummet, alltså utnyttja båda sidorna, högt och lågt så man får med olika begrepp och använder sig av den yta man har. Man får öva med barnen och lära dem att dosera sin kraft att man inte kan ta i för hårt för vad händer då och inte för löst och så vidare, låta barnen testa sig fram ge barnen tid att utforska, jag menar att det är jätteviktigt att man måste låta barnen testa och verkligen ge dem den tiden de behöver och inte springa fram för fort för att hinna med utan håll koll på vart barnen är och stressa inta i onödan.









Vi provade även på att göra olika övningar som man kan använda sig av i barngrupp. Jag tycker det är jättebra att vi får praktiska förslag på vad man kan göra och att vi själva får prova på och göra det, då känner vi lättare vad det är som kan vara för svårt och kanske till och med för enkelt.


Vi provade att röra oss till musik med "dansband" det är sidenband som man viftar omkring med till musik. Så här gick det till när vi gjorde detta:




























Efter detta fick vi prova på att dansa långdans/Farandole som är en slags medeltidsdans som de till exempel dansar i Ronja rövardotter och som vi sjäva känner igen från julen och midsommardansen. Detta kan man enkelt och snabbt lära barnen att göra och de tycker det oftast är roligt skulle jag tro. De får röra sig och springa omkring och även leda hela "ormen", Detta är något som jag tänker testa under min VFU tror jag!


Man kan göra detta på olika sätt, man går på led så kan man göra portar, spiraler och en kanelbulle om man vill!






Här kommer en video på när vi testar detta och Marie B leder oss:




Sen efter att vi dansat långdans ett tag så fick vi lära oss att röra sig till musiken genom att lyssna på vad texten säger att vi ska göra! En beskrivande eller en text där man kan hitta på rörelser till, dom här två fick vi lära oss och prova på idag:






Senare under eftermiddagen hade vi en genomgång av tentan också, behövligt och bra så man kan det flytande tills tillfället är och resten av livet förhoppningsvis, Denna kurs är verkligen något jag kommer ha STOR nytta av i mitt framtida yrke!

22/3 Studiebesök 5 Fåglarna

Idag var jag och 3 stycken andra på en teater i Göteborg som hette "Fåglarna", Den var riktigt bra. Riktigt bra ljussättning och ljudet tycker jag var bra gjort. Det var en kul upplevelse! Det var på Göteborgs stadsteater som den spelades i "Nya studion" väldigt bra gjord scen och de spelade så bra för att vara i ett enda rum.











21/3 Måndag Att göra en låt!

Idag hade vi den sista föreläsningen med Jörgen, vi fick lyssna på några av låtarna vi hade analyserat förra gången på förmiddagen och Jörgen gick igenom några saker. Sen fick vi sätta oss i studiegrupperna och arbeta med våra låtar som vi ska själva skriva texten till och skapa melodin till. Det var svårt att komma på något så vi valde att sätta oss och "brainstorma" på massa ord som skulle kunna vara med, vi valde att göra en vaggvisa och efter vår "brainstorm" kom vi fram till dessa ord.
Sen bestämde vi oss för att gå hem och fundera över en text och möjligen en melodi och bestämde även vilka dagar vi skulle ses senare. Vi bestämde även att vi ville ha ackordföljden G,D,A7 och EM för att det är ackord vi alla i gruppen är vana med och kan spela på gitarr och lite på piano. Vi tänker även använda oss av olika instrument när vi spelar in den, våra funderingar gick vid detta tillfället mot Gitarr,Trummor och Maraccas och gitarr är nog helt spikat och klart att det blir då jag känner att det skulle vara roligt för mig att spela för att ytterligare öva och känna mig säkrare i min roll som förskollärare med instrumentet.

måndag 7 mars 2011

Helt underbart härlig musik :)! Man blir liksom glad av att lyssna på detta :)!

Måndag 7/3 Enkät

Idag har vi fått lära oss om enkäter. Vi skall nu i två veckor arbeta bara med enkät undersökningar. Vi får lära oss att arbeta med programmet SPSS där man arbetar med resultatet, gör tabeller och figurer som man kan behöva när man ska redovisa sitt resultat. Vi har provat på att göra olika jämförelser. Detta skulle jag ha lärt mig när jag satt med mitt projektarbete på gymnasiet.

Våran grupp har kommit fram till att vi ska undersöka om hur blivande pedagoger vill arbeta med musiken i förskolan/förskoleklass. Vi kommer skicka ut enkäter till studenter på högskolan.
































lördag 5 mars 2011

Vald litteratur 2 4/3 Fredag

Idag hade vi vald litteratur tillfälle nummer 2, detta tillfället var det grupp A3 som var först ut.


Grupp A3

Denna gruppen valde att göra en stund med sånger, vi sjöng olika låtar som jag tror var i temat påsk eftersom det var kycklinglåtar :)! Så här lät och såg de ut:





Grupp B6

Den här gruppen hade valt att fokusera på våra 4 årtider. De började med att läsa en dikt som handlade om årtiderna och frågade sedan oss vad den handlade om. Efter detta tog de fram denna bilden som visar våra årtider och månader i en cirkel. Vi fick sedan ställa oss i olika grupper. Vi skulle ställa oss vid den årtiden som vi fyllde i för att sedan räkna vilken årtid som flest fyller år.












Vi dansade och fick höra på en saga medans vi masserade varandra och då lät och såg det ut såhär:

Grupp B4

Denna gruppen valde att arbeta med olika lekar och även ta in musik och en dans från en annan kultur. Vi fick leka "katt och råtta" och vi fick även dansa/gå omkring till en låt på olika sätt beroende på vad det stod för siffra på en tärning som kastades. Så här såg detta ut:

Grupp A2

Vi fick vara med och sjunga, möta musik från pakistan och lyssna till en massage saga.

Grupp B5

Denna gången valde min grupp att rikta in oss på skogen, men fortfarande använda oss av mycket djur och varelser. De övriga studenterna som var barnen, fick följa med på ett besök hos ett stort Troll, och fick även möta en kanin och älgar. Genom att göra detta med barn att som jag skrivit tidigare bjuda på sig själva gör att barnen tycker att det är roligare och att de känner att det är okej att vara tokig och att det är okej att få leka. Det är viktigt att vi pedagoger tillåter att få vara tokig och lite galen.

Lpfö98(reviderad 2010) skriver att förskolan skall vara en miljö där det är möjligt att leka och att barnen blir visade lekens värd och vill vara med. Lpfö98 skriver även som många andra också menar att leken är viktigt för att barnen skall lära sig, det är viktigt anser jag att barnen får fantisera sig bort och göra något de själva vill och få utveckla sin fantasi genom leken.

Här kommer exempel på hur vi valde att lägga upp det så det blir till en rolig, spännande och lärorik stund för barnen.

Grupp A1

Denna gruppen använde sig av två olika djur som var en hare och en sköldpadda, sen skulle två av oss vara antingen hare eller sköldpadda och vi skulle gå som dom (snabbt och långsamt) och försöka ta en tom stol. Efter detta fick vi prova på att göra ett memory också! Titta och se!




Väldigt idé rik och lärorik dag på många sätt, har fått många idéer om hur man kan jobba med olika saker med barnen.

Studiegruppsträff 3/3 Torsdag

Idag har vi planerat och övat inför tillfälle nummer 2 av vald litteratur som vi har på fredag. Vi har skrivit på våran momentplanering och fixat de vi behöver till fredag. Det kommer bli en rolig dag med mycket tips och idéer som ska följa med i bagaget tills vi börjar arbeta.

VFU Områdesdag 2/3 Onsdag

Idag har jag varit på VFU områdesdag, det var som det brukar på Engelbrektsskolan. Denna gången handlade de mycket om tvåspråkihet och språk överhuvudtaget. Mycket givande och intressant områdesdag tycker jag det var denna gången. Två lärare från Engelbrekt berättade om hur de använder sig av Arne Tragetons teori och arbetar med datorerna mycket när det skriver och lär sig. Jag har haft min VFU dels i en klass 1 och i förskoleklass på Engelbrekt och fått se hur de arbetar men jag tycker det är lika farcinerande varje gång. Lärarna har lagt upp det på ett väldigt pedagogiskt och enkelt sätt för barnen.

Min nuvarande handledare var även med och prata om en språkplattform. Hon berättade mycket intressanta saker men en sak som jag fastnade mycket för var när hon frågade om man kan tänka om man inte har något språk, Ahlström(2010) menar på att språket är en förutsättning för tänkandet. Detta är viktigt att vi funderar över anser jag och att det är viktigt att vi tidigt ger barnen ett rikligt språk. Att vi pratar mycket med barnen och även visar barnen att vi lyssnar och hör vad de har att säga.

Mycket givande förmiddag!

Tema röda trådar och Musikprojekt! 1/3 Tisdag

Tjenixen!

Idag hade vi Marie igen, vi pratade om Teman idag. Marie berättade att ett tema kan variera i längd, det kan vara över ett år, en vecka, över dagen, en månad ja lite som man själv känner är lämpligt.

Vi började dagen med att prata om året, vad finns det för speciella dagar och saker som man bör/kan fira på året. Vi fick med väldigt många saker som är under ett år. Thomas berättade att det finns en dag som heter "handdukens dag" och jag förstår inte riktigt varför det måste finnas så många konstiga dagar.

Vilka är det då som får bestämma vilket tema det blir? Är det vi pedagoger som väljer vad det är barnen ska få arbeta med? Eller är barnen med och får bestämma? Jag anser att vi kan bestämma lite var alltså att vi kommer fram till ett tema tillsammans med barnen och kanske frågar dem vad de skulle vilja arbeta med. Marie och hennes kollega hade bett barnen säga vad de ville, men att de inte hade så mycket fantasi just den dagen de frågade så att de var ett barn som sa tillslut "Banan" och Marie och hennes kollega arbetade alltså om och med bananer tillsammans med barnen och de visade sig vara ett emormt stort område och att de fanns mycket som man kunde läsa och göra med bananer. När man vill arbeta med ett tema med barnen kan man göra lika som vi gjort idag, använda sig av en tankekarta och att man skriver upp de barnen säger.

Marie visade några exempel på litteratur man kan använda sig av i tema arbeten som innehåller en del musik och annat skoj.

Böcker!






TITTA - JAG KAN!





JORDEN RUNT









RYTMIKRECEPT











FRUKTSALLAD


Vi fick även prova på att "brainstorma" om landet Italien, och vi kom på väldigt många saker som vi förknippar med Italien.


Vi började även fundera kring vad vi vill göra på vårat musikprojekt i slutet av kursen. Vi funderade över att vi ska ta hjälp av en grupp barn som ska hjälpa oss att komma på en historia. Sedan att vi gör en teater av det och även funderade vi på om vi skulle kanske kunna göra en CD-skriva med en tillhörande bok där det står olika saker man kan göra till låtarna och VARFÖR vi skall göra det med barnen. Vi valde att vi skulle få med barnen på de 3 sakerna som man kunde utgå ifrån. För barnen, med barnen och av barnen, vi kommer att göra en blandning av dessa för att få med dem på flera sätt.