tisdag 24 maj 2011

Så fint gjort!

Så himla fint gjort för sin lilla syster och fint låt val!



Samma pojke som innan:





Sånt här kan man göra tillsammans med barnen, låta de läsa in eller prata om sin favorit text medan de får vara med på film och göra sin egen musikvideo!

Utvärdering av kurs!

Detta har varit en hur bra kurs som helst, där man både vuxit som människa och som pedagog. Jag har fått med mig så otroligt mycket på att gå den här specialiseringen. Barnen på de förskolor jag kommer arbeta på kommer jag använda mycket musik tillsammans med barnen, för barnen, och barnen ska även få göra musiken. Det är så fantastiskt hur mycket man lär sig genom att ta in musiken i ämnena.

Nu har vi haft en väldig tur att vi som valde musikspecialiseringen fick en kursansvarig som en fantastisk och att vi har haft så många bra lärare under kursen som man verkligen lär sig från början till slut på föreläsningarna och denna gången bara praktiskt, HELT FANTASTISKT! Vi borde ha flera tillfällen där vi får lära oss med kroppen, med våra sinnen! Den här kursen har lyft mig upp på den nivå jag vill vara när jag äntligen är klar med min utbildning, jag vill vara precis så här modig för att spela och använda musik som jag fått genom denna kursen.

STORT tack till Marie Simonsson som var vår fantastiska kursansvarige och som har med sin utstrålning och sin fantastiska energi lärt mig/oss något som vi aldrig kommer glömma! Vi har fått med oss något för livet och för hela vårt arbetsliv. Jag kommer alltid minnas tillbaka till denna kursen men glädje, jag har lärt mig så otroligt mycket om musik, massa nya saker som jag aldrig har vetat om, som att man kan spela på olika sätt på en maraccas och hur man spelar in en låt och använder "garageband" och jag har lärt mig att kunna spela Djembe trummor och gitarr, något som jag aldrig trodde att jag skulle klara av.

Det är så tråkigt att det är slut nu, hade kunnat börjat om på denna kursen igen och igen.

Tack alla klasskamrater och alla lärare som har gjort mig till den pedagog som jag alltid drömt om att vara!

Övning och utveckling!

Här kommer en video från början av kursen när jag sitter och spelar Mors lilla Olle och de lilla introt till nothing else metters på gitarr och tänker även lägga upp en video från hur det låter nu!

Så här lät de i början av kursen när vi hade lärt oss ackord och lite plinkande på gitarren!

Mors lilla Olle:



Nothing else metter:



Mors lilla Olle i slutet av kursen:




Nothing else metters i slutet av kursen:


måndag 23 maj 2011

Vad säger läroplanerna om musiken?

Vad står skrivet om musik i förskolor och förskoleklasser, vad är det vi som pedagoger skall sträva efter när det gäller musik och hur kan vi stärka barnens utveckling och hjälpa dem att uppfylla andra mål och punkter ur läroplanen med hjälp av musiken som verktyg, har kommer några av mina tankar kring hur musiken påverkar och vad läroplanerna har med skrivet där det står speciellt om musik.

I Lgr 11 (den nya läroplanen som tidigare hette Lpo94) står det så här:

MÅL
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:

"kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud," (lgr 11 s.14)

Läroplanen för grundskolan(2011 s. 100-110) där förskoleklass även äger rum skriver att musiken en är ett otroligt viktigt ämne som kan betyda väldigt olika mycket för var och en. Det står även att det finns överallt och att vi som pedagoger ska ge barnen möjligheter till att kunna använda musiken som ett kommunikations satt och att eleverna skall få möjlighet att lära sig reflektera över sin egna som sina kamraters musicerande.

Det står väldigt mycket bra saker om själva musiken i läroplanen, men hur mycket följs detta och hur mycket av detta fantastiska som står får barnen till sig? Ger vi de som krävs till våra elever/barn idag? Jag vill se mer av musiken i verksamheten att man låter barnen skapa och konstruera egen musik och att man låter musiken gå in i flera ämnen att man inte delar upp varje ämne för sig utan blanda ihop det för att de lättare skall kunna lära sig, det är väldigt många som precis som jag lär sig bäst praktiskt när man får möjlighet att använda alla sinnen, och detta är inte omöjligt att göra om man tillåter att musiken kommer in och spelar en större roll i de övriga ämnena.


Vad säger då Lpfö98 (reviderad 2010) om musiken?

I Lpfö98 (reviderad 2010) skrivs det att barnen skall precis som i Lgr 11 att barnen skall lära sig att hantera och använda de olika uttrycksformer som finns där musik ingår antar jag. Men man kan få in musiken i så mycket mer.

Lpfö98 (reviderad 2010) skriver att lärandet skall vara lustfyllt och hur kan inte göra de mer lustfyllt än att ta in musiken i lärandet, jag anser att alla blir glada av musik men självklart olika slags musik beroende på vad musiken har satt för intryck i en själv. Det står även i Lpfö98 (reviderad 2010) att:

"förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den" samt " känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,"(Lpfö98 ( reviderad 2010) s. 11) även detta kan musiken få inkludering i. Barnen kommer från olika kulturer där man har olika musikstilar, varför inte bjuda in kulturerna så barnen på ett praktiskt och lustfyllt sätt upplever sin egen och andras kulturer tillsammans med sina vänner.

Det finns mycket som förskolan kan göra och där musiken kan vara ett viktigt verktyg för lärandet, det viktigaste är bara att vi ser det som ett verktyg och inte bara något som vi måste ha med för att det står skrivet i läroplanen. Vi kan använda detta för att hjälpa barnen till att lära sig flera av målen som vi pedagoger skall sträva efter att barnen lär sig innan de lämnar oss på förskolan. Det är viktigt att de ser att vi är en resurs för dem och att de minns att de har haft väldigt roligt och minns kanske på vilket sätt som de lärde sig att räkna eller på vilket sätt de lärde sig att skriva sitt namn, man kan använda musiken i alla ämnen anser jag så länge man gör det till något som har med de man arbetar med, det finns massor av bra lärande musik som kan få barnen stimulerade och vi kan väcka lusten hos barnen att få lära sig något nytt.

Egen övning i musiksalen den 19/5

Jag övar på att spela Lilla kyckling på piano, så här låter den riktiga versionen när jag spelar den!



Texten är så här istället i min omgjorda lilla kyckling

Lilla kyckling nu är påsken här
Lilla kyckling nu är det kört igen
nu äter vi upp äggen som skulle blitt din vän
och du, du bara sitter och tittar på igen

och så här låter de när jag spelar och sjunger den:



Jag gör alltså sången till något ännu värre, vilket man även kan arbeta tillsammans med barnen med, hur kan vi göra detta sången läskigare, elakare eller snällare? Låta barnen fundera på hur man kan ändra i texten för att det ska bli en annan innebörd i själva texten!

fredag 20 maj 2011

13 o 14/5 Studiebesök 14

Natten till lördagen när jag och Ti var på väg hem träffade vi på den här gatumusikanten som satt och spelade på en speciell fiol som hon hade kopplat till en liten mini förstärkare som var knallrosa. Det var jättemysigt vi satte oss ner för att lyssna en stund och bara hade de bra till ljudet av musik hemifrån :)!


13/5 Studiebesök nr 13


På kvällen åkte jag till Göteborg och gick och såg Bob log III på sticky fingers tillsammans med Ti som hade visat och bett mig följa med , Det var verkligen en upplevelse, vilken underlig musik, men jag började gilla den, jag har lyssnat lite tidigare men det var betydligt bättre i verkligheten tycker jag. Här kommer lite smakprov av fredagskvällen och Bob log III


13/5 MING

Denna dagen kom Torben Stenberg och pratade om MING som står för Musik intruduktion för nybörjare i grupp.

Torben pratade om de som Marie också har pratat om att det viktigaste är att vi har kul tillsammans med barnen och kan vi inte spela H7 så hoppar vi bara över de och låter de vara eller spelar något annat just där. Det är inte viktigast att vi spelar rätt utan att vi spelar.

Vi fick göra en ljud saga tillsammans med Torben som handlade om när han hade bråttom och hade försovit sig på morgonen. Vi fick några instrument att välja mellan att spela på och fick utifrån dem göra denna berättelsen/händelsen till ljud. Detta är bra att göra med barn då det är läsförberedande då varje symbol har ett ljud. Barnen får även in skrivriktningen genom att vi går från vänster till höger. I MING-metoden går man efter 3 stycken så kallade byggstenar som är:

LJUD
PULS/RYTM
TONER

Torben visade oss många sånger som man sjunger med pauser, där man lämnar ett utrymme till att skapa andra ljud eller göra andra ljud med kroppen.

Torben berättade också att var och en har sin egna puls alla har inte lika, utan när man ska spela tillsammans måste man hitta en gemensam puls som alla kan spela för att det ska bli en helhet.
























Vi fick även prova på Bygelgitarrer som jag själv tycker är en helt fantastiskt liten fin gitarr. Jag blev tokig i den direkt och hade hemskt gärna köpt in flera stycken för att spela tillsammans med barnen på förskolan, men de kostar en hel del, men senare i mitt liv så ska jag köpa in flera såna och spela tillsammans med mina egna barn och de barn jag kommer möta genom mitt yrke. Det är alltså en gitarr men en bygel som man flyttar för att byta ackord när bygeln är rakt upp spelar man i D-dur och vinklar man bygeln åt höger blir det A-dur och åt andra håller blir det G-dur, jättehäftig och så enkel för barnen att spela på. Bara de får känna på hur det känns att spela och får höra att de kan så kommer de kanske få intresse för att lära sig ta ackorden på en annan gitarr senare. Jag var helt såld på de alla fall, hemskt roligt var det!

Fick även prova på att spela på en liten bas också som även den var enkel, den var ensträngad och kan höll ner på olika färger för att spela ackord.


Torben var full av energi och spred glädje, jag hade verkligen jätteroligt och lärde mig väldigt mycket på just detta sättet, genom att man får göra så lär man sig mer anser jag, därför är det viktigt att vi visar barnen vad man kan göra och hur man kan göra med instrument. Låta dem få prova på sitt sätt. Han spelade flera låtar som även vi fick vara med och spela på. Vi spelade med bygelgitarrer, trummor och även flöjt som även dom var med speciella ackord. Så spelade vi som Marie har gjort med oss, med färgpluttar på golvet.

12/5 Sista föreställningen och examinationsdag!

Idag var det min barngrupp som kom på besök för att se Draken Drako och en annan barngrupp med, även några vuxna och ungdomar kom och tittade och flera lärare. Denna föreställning var jag inte så nervös inför eftersom jag visste att jag kunde fästa blicken på barn/pedagoger eller vuxna som jag kände igen i publiken och därför kunde jag känna mig lugn. Men samtidigt så visste jag att detta var examinations tillfället och visste att Mats och Marie sitter med pennorna i högsta hugg och är med för att examinera oss. Men jag tänkte jag gör mitt bästa då kan de inte bli bättre :). Och blir det tokig så får jag lösa de på vägen.

Under denna föreställning vid scenen med elden och då prinsessan lurade Drako var det ett barn som sa efteråt:

-Men nästa gång hon lurar dig så lyssna inte på henne då OKEJ!

och på den scenen då jag säger att jag saknar min vän stina så säger de

- Men du har ju ballongen!

Barnen hängde alltså med i handlingen och tog med sig att ballongen var en symbol för att jag skulle tänka på stina och ha det bra och det var så fint sagt av de som sa det. Man kan inte låta bli att börja le när barnen säger så till en. Man lever sig in i rollen så man blir nästan berörd själv när man är ledsen och känner sig ensam och när barnen då säger något sånt så är det inte lätt att hålla borta leendet på läpparna

Jag tycker att det gick jättebra och pedagogerna som kom med från min förskola där jag har min praktik sa att de tyckte att det var jätteroligt och att vi var jätteduktiga allihopa! Barnen kände inte riktigt igen mig, men några av dem, såg att det var jag.

Jag hade verkligen velat göra detta flera gånger, men det var inte så många som var så sugna på de just när jag sa det, alla var väldig trötta efter två intensiva veckor.

Vi fick respons på vår föreställning efter att vi plockat undan och städat och snyggat till i lokalerna vi har befunnit oss i under dessa veckor, Responsen vi fick, jag tror inte man kunde fått bättre. Jag blev lycklig hela jag det kändes så bra att få höra de fina orden och även få flera saker att fundera över. Vi som var och spelade på scenen fick bra respons de sa att våra röster var starkare men inte för starka utan de behagliga och de hördes tydligt vad vi sa. De sa även att Kören och bandet var mer samspelta och att de lyssnade in varandra på ett bra sätt.

De vi som grupp har lärt oss av detta tillfälle var otroligt mycket positivt. Vi har dels kommit närmare varandra i gruppen och fick under dessa två veckor en väldigt bra sammanhållning tillsammans. Vi har även lärt oss att våga mer och blivit säkrare.

Genom att ge barnen möjlighet till att göra sånt här tillsammans med varandra leder detta till att barnen blir mer självsäkra och får bättre självförtroende och kan samarbeta tillsammans och barngruppen får en helt annan sammanhållning och jag anser att det är viktigt att göra sånt här tillsammans för att se att ALLA är viktiga ALLA behövs det är ingen som kan försvinna för då rasar allting.

HÄRLIGT KÄMPAT HELA KLASSEN, DET HAR VARIT HELT UNDERBART ATT FÅ GÖRA DETTA MED ER!

Tack för all stöttning och för att ni verkligen trodde på att jag kommer fixa att ha huvudrollen och att jag fick äran att vara Drako.

Tack för all fin respons som verkligen har lyft upp mig och gjort att jag kan vara den förskolläraren jag verkligen vill vara!

11/5 Föreställning 3

Idag kom det ytterliggare barngrupper som ville titta på Draken Drakos äventyr. Denna föreställningen gick också bra, vi hade inte samma energi som vi hade på den första föreställningsdagen. Barnen levde sig in i handlingen och sa godnatt till Drako när Drako skulle sova och godmorgon när Drako vaknade.

Pedagogerna som var med berättade sen efter föreställningen att de precis håller på att arbeta med just vänskap och hur man ska vara och så mot vänner så de kände att det var perfekt att de fick komma på just den här föreställningen. De tyckte att föreställningen var bra och barnen sa att de tyckte det var roligt. Både pedagoger och barn blev glada när de såg att de fick med sig en CD-skiva som de kan lyssna på när de är på förskolan.

Men vi kände allihopa att vi behövde bli mer taggade inför sista föreställningsdagen så det blev till att gå hem och ladda alla batterier för ett mer energifyllt framträdande på examinations dagen :)!

10/5 Första föreställningen och andra föreställningen!

Idag klockan 10 kom den första barngruppen som vi skulle visa vår föreställning för, oj vad nervös jag var, så jag skakade. Jag satt och repeterade alla repliker i huvudet och försökte bara koncentrera mig på att prata tydligt,högt och visa övertydligt med kroppen. Jag ställde mig på min plats bakom draperiet längst bak bredvid Sanna och stod och viskade med Thomas och Sanna om hur nervös jag var hela tiden. Vi hörde att barnen kom in och satte sig och föreställningen kunde börja, Sanna släckte ner och Thomas började slappla ut på golvet med dammvippan i handen. Nu var jag nervösare än jag någonsin varit innan. Sedan blev det tillslut min tur efter att alla barnen hade ropat efter mig och ja jag gick fram och framförde allt jag skulle göra alla scener,sånger och rörelser utan att tappa bort mig en enda gång, helt fantastiskt var det!

Jag är så himla nöjd med min insats denna föreställningen och det var så himla underbart vi fick sån fin respons av barnen, de pratade och gav Mig(drako) en massa tips när jag skulle släcka Prinsessans eld, de ropade att jag inte skulle göra det. Här kommer några kommentarer från barnen som jag minns extra tydligt

Scen 1:
Hej jag heter Drako! Jag vill veta vad ni heter så när jag har räknat till 3 så ropar ni alla er namn samtidigt okej? 1 2 3 (barnens namn) sen sa jag alla barnens namn som jag tyckte att det lät Sossarorrabobbarorraaaaaaa!!!! och då sa ett av barnen:

- Men du Drako, vi gör så här! Var och en får säga sitt namn så här i tur , först jag sen han, sen hon.

Scen 3 Prinsessan lurar Drako med elden!

I denna scenen fick jag väldigt mycket respons av barnen de ropade

-NEJ DRAKO
-LYSSNA INTE PÅ HENNE
-HON BARA LURAR DIG

och jag slängde ändå på de torraste löven och de torraste pinnarna och sprutade även eld på elden även fast barnen ropade och det var för att jag lyssna på prinsessan. Efter den här scenen så sa jag ungefär så här.

Åh det är klart att man släcker elden med vatten, varför tänkte jag inte på de. Prinsessan bara lurar mig hela tiden.

och säger ett barn direkt

-Men hade du bara lyssnat på oss så hade de aldrig hänt! Så klockrent :)!

Det gick hur bra som helst på föreställningen sen efteråt fick de krama mig och prata med mig massor, några barn satte sig på svansen medan andra drog i den. Det kändes så himla roligt att få chansen att få vara Drako. Ett av barnen kom fram till mig och frågade vad Drakar äter för något och där hade jag inte läst på så mycket så jag sa att jag tycker om blåbär för det finns i skogen där jag brukar leka. Sen fick alla barnen en varsin ballong av de övriga i klassen som stod och sjöng "Hejdå tack och adjö"

Många av barnen sjöng även med och spelade luftgitarr och dansade lite sittandes till alla låtar som var med. Under vaggvisan så låg jag och bara blunda och jag hörde flera som viskade med varandra

-Titta det är Drakos drömmar på bilderna.

Det var så roligt att de förstod att det var mina drömmar som kom upp på den svarta duken. Och jag fick även godnatt hälsningar och godmorgon hälsningar från barnen det var riktigt mysigt!

Senare på eftermiddagen hade vi en föreställning för studenter, det kom ganska många studenter faktiskt och det var väldigt roligt att de ville komma så många, dock va inte dom lika bra på att vara med i teatern och ropa och säga saker, men det hade vi nästan räknat med. Vi spelade upp den och det gick fint missade på någon sak men det löste sig ändå som tur var. Studenterna berättade att de tyckte att det var en bra föreställning och de var glada för att de hade fått komma och kollat.

Kanon bra dag, men man blev ruskigt trött och man bara kom hem och la sig och sov tidigt för att vara pigg och laddad inför morgondagen då en ny grupp barn kommer och ska titta på Draken Drako!

9/5 Musikprojekt genrep

Idag var det den stora dagen då allt skulle sitta som foten i skon, gjorde allt de? Nja jag vet inte det gick sådär idag, kände mig lite osäker och så men jag önskade att det skulle gå bra på föreställningen dagen efter. Vi spelade upp någongång och valde sedan att gå hem och samla alla krafter vi kunde för att kunna göra en riktigt bra föreställning.

Slutliga Manuset blev så här:

MANUS GRÖNA DRAKEN!
När barnen kommer är det upptänt i rummet.
När föreställningen börjar släcks taklamporna släcks. Spottar tända.
Scen 1:
Thomas går omkring och städar och fejar (vissla, dammvippa, går i ljuset) upptäcker sedan barnen överraskat.
Thomas: Åh vad många barn! Och här går jag och städar inför en föreställning. Är det ni som ska komma hit och se på föreställningen om den gröna draken? Här är vårat band och dom kommer spela musiken i den här föreställningen och här är kören, men vart är Drako? Kan ni hjälpa mig att ropa hit Draken Drako, vi ropar när vi räknat till 3. Drako drako.
Draken: Jag heter Drako,vad heter ni? kan inte ni berätta vad ni heter när jag har räknat till 3, alla samtidigt! Aha!! ni heter alltså sdfgsdfgesarytrhbvcx då!! Jag har 28 000 taggar nej det har jag ju inte vänta så ska vi se hur många jag har. Vet ni? Jag vill bli brandman och jag har en jättebra vän som heter Stina som tycker att jag skulle bli en jättebra brandman. Men det i skogen bor det en prinsessa som jag är rädd för och hon säger bara att jag inte kan bli det. Men jag SKA bli brandman! Nu börjar vi föreställningen!
Ridån (Thomas dra bort)
Scen 2
Thomas: I utkanten av skogen sitter Stina och Draken och leker med brandbilar för Drakos högsta önskan är att bli brandman.
Stina och Draken sitter och leker på golvet med brandbilar
Draken: Åh vad skönt att det är sommarlov! Tänk vad mycket vi kan leka då.
Stina: Vet du Drako? Jag ska resa bort på semester med mamma och pappa men jag kommer tillbaka om ett tag.
Draken: Men vart ska du åka?
Stina: Jag ska åka till en ö där det är varmt och skönt.
Draken: Men, du är ju min bästa vän, vem ska jag leka med då?
Stina: Men jag kommer ju tillbaka om ett tag och då kan vi leka igen.
Stina ger den Röda ballongen
Stina: Du kan få min röda ballong så kan du tänka på mig medan jag är borta,
Draken: Men då kan du ta med dig en av mina brandbilar så du kan tänka på mig med när du är borta.
Stina: Åh tack då kan jag ha den i min säng så jag tänker på dig varje kväll. Du kan ju öva på att bli brandman som du verkligen vill bli.
Draken: Ja brandman vill jag verkligen bli (leker med brandbilarna och pratar för mig själv),
Prinsessan stampar med fötterna.
Draken vänder sig om och ser prinsessan.
Draken: Åh nej nu kommer prinsessan undrar vad hon vill?
Prinsessan: Hörde jag att du ville bli brandman? Men hallå det kan ju inte du bli du är ju en drake och drakar sprutar ju eld.
SÅNG: Draken Drako-låten- (Prinsessan pratar under låten Draken ? Sara S. rappar)
Prinsessan: Då får du nog kämpa riktigt mycket!
Draken: Vill man verkligen bli något så kan man det!
Prinsessan: Tror du ja Ha!
Ridån (Malin drar för ridån)
Elden fram
Thomas: Nu fick prinsessan en idé om hur hon ska kolla om Draken verkligen kan bli en brandman. Undra vad det är hon ska hitta på nu?
Ridån (Malin drar bort)
Scen 3
Fristående eld finns på scenen. Prinsessan gör upp eld och skrattar lite elakt.
Prinsessan: Nu ska jag lura Drako, jag ska tända en eld och se om han kan släcka den, han som tror att han kan bli brandman. Hahahaha (gömmer sig bakom busken)
SÅNG: ”en rädd och liten drake” Draken går runt på scenen ”skogen”och prinsessan smyger på draken. Prinsessan gömmer sig bakom busken.
Prinsessan och draken träffas vid elden.
Prinsessan: (lägger handen på axeln) Hej Drako! (draken hoppar till)
-Är du ute och promenerar i MIN skog, jag har upptäckt att det är en eld här borta, den kan väl du släcka du som så gärna vill bli brandman, visa nu då vad du kan!
Draken: (panik) Men men men hur ska jag göra??
Prinsessan: Vet inte du det? Du som vill bli brandman, men jag kan ge dig lite tips (tänker): Ta dom torraste löven du kan hitta och lägg dom på elden (fniss).
Draken: De torraste löven? Är du säker på det här?
Prinsessa: Ja bombsäker! (fniss)
Draken: Jaha okej, då tar jag lite löv här och ett här.
Draken: Oj det börjar ju brinna ännu mer!!
Prinsessan: Jag har ett till tips, ta torrt gräs och några torra grenar!(fniss)
Draken upptäcker att det inte fungerar
Draken: Men åh det funkar ju inte, det blir en super stor eld, vad ska jag göra nu?
Prinsessan: Nu kom jag på ett tips till. Du kan blåsa allt du kan på elden.
Prinsessan: Det var ju de jag sa! Du kan inte bli brandman (häller vatten på elden). Så här gör man. HAHAHA (upp med hakan)
Ridån (Malin drar för ridån) Stjärnfönstret ska på scen (Malin)
Scen 4
Draken går framför ridån och säger:
Draken: Det är klart man släcker med vatten åh hon bara lurade mig, jag känner mig ledsen och jag saknar min vän, en riktig vän som Stina. Det är bäst att jag går hem.
SÅNG: ”Jag vill ha en vän” (gosedjur)
Ridån (Malin drar upp)
Draken: Nej jag är trött och känner mig ledsen, och just nu saknar jag verkligen Stina, jag tror det är bäst att jag går och lägger mig och sover.
(går till fönstret och tittar på stjärnorna)
Draken: Undra om Stina också tittar på stjärnorna just nu. (gäspar)
Bildspel
SÅNG: ”Vaggsången” (Linnea sjunger) (draken kollar på stjärnorna, kramar om täcke och kudde, gossedjur) (Draken somnar på slutet)
Draken vaknar och sträcker på sig och säger:
Draken: Åh vilken härlig dröm jag hade i natt jag drömde att Stina kom tillbaka, hoppas den går i uppfyllelse.
Knackar på dörren (Tydlig knackning) Stina står i dörren, kramar om varandra
Draken: Åh va roligt att du är tillbaka jag har saknat dig,
Stina: Jag har saknat dig också jääättemycket.
Draken: Har du badat mycket?
Stina: Ja jag har varit som en fisk i vattnet.
Draken: Titta jag har kvar ballongen jag fick från dig.
Stina: Oj den är fortfarande stor och rund
Stina: och jag har lekt med brandbilen jag fick av dig
SÅNG: ”Gröna draken” Stina och draken dansar tillsammans och gör rörelser utifrån texten i sången! Fjärilen kommer fram
Draken: Tänk va mycket roligt vi har gjort ihop
Stina: Ja massa saker, vi har varit på disco
Draken: ...och kommer du ihåg när jag var rädd för fjärilen
Stina: Ja det var tokigt en fjäril är ju inte farlig. Kan vi inte gå till skogen och leka?
Draken: Ja det gör vi!
Ridån
Stina och Draken går framför ridån
Scen 5
Thomas: Medan Stina och Draken går i skogen så händer något hemskt, prinsessan har glömt att släcka ett ljus i sitt slott och nu har slottet börjat brinna så mycket att hon behöver hjälp.
Ridån upp
Prinsessan: HJÄLP det brinner!! Det brinner i mitt slott (Peka mot slottet, springer runt lite)
Draken: Hör du Stina det är någon som ropar?
Stina: Ja jag hör det. Det är någon som ropar att det brinner.
Prinsessan träffar på draken och Stina i skogen och ber om hjälp!
Prinsessan: Ni måste hjälpa mig det brinner i mitt slott!
Stina: Men Drako du vill ju bli brandman det här fixar du! Jag vet att du klarar det!
Draken: Vi måste ha vatten det var ju det du (tittar på prinsessan) släckte med!
Draken springer och hämtar vatten i bäcken och släcker elden i prinsessans slott!
Draken: Jag måste ha mer vatten!
Prinsessan: Tack för att du släckte elden och förlåt att jag var så dum. Jag ville bara ha en vän men visste inte hur jag skulle vara mot dig för att du skulle vilja leka med mig.
Draken: Jag vill gärna vara din vän men då får du vara snäll mot mig, för vänner är snälla mot varandra.
Stina: Men vad kul då är vi tre stycken som kan leka och vara vänner!
(Draken, Stina och Prinsessan i mitten, Övriga knäpper med fingrar och tar steg fram och tillbaka i sidled)
SÅNG: ”Låten om draken” Dansar omkring tillsammans (alla kommer fram och dansar)
Draken: Vill ni verkligen bli något speciellt så sluta inte kämpa, ni kan bli de ni vill!
Prinsessan: Och kom ihåg att: vill man ha en vän, måste man vara en vän.
Thomas: Ni har ni fått se historien om hur draken och Stina blev vänner med prinsessan. Tack för att ni ville komma hit och jag hoppas ni har haft det roligt. Ni kommer få med en cd.skiva så ni kan fortsätta lyssna och dansa till drakens låtar. Det skulle vara roligt om ni ritar teckningar eller skriver något brev till Drako och sen kan ni ge det till eran Vfu-student. Men nu får ni ta på er era skor och ytterkläder så får ni träffa draken och hans vänner utanför!

8/5 Studiebesök nr 12

Idag var jag med på Linnémarschen och gick hela 14 km, eller ja jag sprang en del med för att inte förlora mot några tanter, men det har inte till saken att göra, utan under Linnémarschen så satt de här gänget och spelade för fullt på sina nyckelharpor, det var mysigt att få komma och gå och kunna stanna till och lyssna till.

OBS: Ljudet är dåligt eftersom vinden också ville vara med!

7/5 Studiebesök nr 11

Här är ett band där min kompis lärare är med och spelar i, hon lär ut afrikansk dans och det var väldigt roligt att få lyssna på dem! Hon är väldigt duktig på att spela på Djembee trummor också men detta fick jag inte med på film utan de bara lyssnade jag till.


6/5 Musikprojekt övning/planering 9

Idag var det stand-inernas stora dag! Det var dax för de som är stand-ins för draken och stina att prova sina roller, det gick jättebra och de var hur duktiga som helst, känns skönt att veta att det finns en som kan vara drake om man skulle bli sjuk och inte kan delta.

Här kommer ett smakprov av stand-in show :)





STUDIEBESÖK NR 10

Träffade den här engelsktalande mannen som spelade, när jag var på väg till bussen. Jättehäftigt han har en trumma och en sån hihat på ryggen och snören som går ner till fötterna så när han lyfter på fötterna så låter trumman eller hihaten beroende på vilken fot han lyfter jättecoolt verkligen!

Dåligt ljud på videon tyvärr:

5/5 Musikprojekts planering/övning 8

Idag övade kören och våra musiker tillsammans, övade in sångtexter och att sjunga stark. Medan vi i teater teamet tränade på repliker och övade så gott de gick utan bandet och kören.

Det var svårt att öva utan de andra för det kändes så dumt att stå där och försöka sjunga utan de spelade och att det inte var samma energi i övningen.

Karin och Anna var även iväg till Sällfors(stavning) och hämtade en jättebehållare med helium som vi skulle använda till våra ballonger.Vi övade även ihop allihopa efter lunch och jag kände mig inte riktigt säker på mina repliker och hade fortfarande ingen uppfattning om hur jag skulle kunna röra mig i svansen.

Marie var även med oss idag och såg hur långt vi hade kommit och hjälpte oss med olika bitar som vi behövde förstärka och gav tips om hur vi kunde ändra olika saker. Jag tyckte det var jättebra att Marie var med då vi fick så himla bra respons på ett bra sätt. Hon spelade ut med kroppen och visade hur man istället kunde göra för att visa att jag exempelvis är rädd eller liknande. Det är viktigt att det är någon som inte är med i själva projektet och bestämmer så mycket som kommer och tittar hur den tycker det är, dels för att det ska bli en sån bra föreställning som möjligt men också för att jag som person ska kunna agera på ett bra sätt och kunna tydligt visa vad det är jag vill förmedla.

torsdag 19 maj 2011

4/5 Planering Musikprojekt 7


Idag övade vi som var på plats med rekvisita inne i drama salen och det kändes riktigt skönt att äntligen få kunna öva med rekvisita dock hade jag inte min svans att öva med och det kändes bra, men det är svårt att komma ihåg sina repliker och svårt när man inte riktigt vet hur stor man blir när man fått på sig svansen och allt.

Men det kändes bra att öva och det gick bra!










Amanda och Sanja fick även prova på att "sminka" mig alltså måla mig med vatten färg och så här blev den första prov "sminkningen"


Detta blev sedan ändrat till att bara bli grönt med lite gult i, då de såg lite otäckt ut!

Jag tyckte detta blev fint :)!

3/5 Planering musikprojekt 6

Idag har vi spelat upp allt utan att ha med någon rekvisita utan bara övat inne i musiksalen. Vi insåg snabbt att det fattades väldigt många repliker för att de inte bara skulle bli sång. Manus gruppen antecknade detta för att kunna fixa ändringar i manus.

Jag kände att det var väldigt svårt och att det var svårare än jag trodde att genomföra något sånt här. Jag var nervös och det kändes inte jättebra eftersom det var väldigt rörigt och ingen visste riktigt hur detta skulle bli.

2/5 Planering 5


Idag satt vi i grupperna återigen och planerade och skrev. Vi skrev vårat paper över hur vår process har gått till!

30/4 Studiebesök nr 9

Idag var vi och firade valborg i Seglora och det var verkligen ett ödsligt ställe mitt ute i ingenstans men jag filmade och tog upp ljudet av raketerna!





29/4 Planering 4

Idag har vi fortsatt att fixat med manuset och skrivit om och ordnat lite. Det var även idag jag var iväg på generalmötet som var givande och alla hade verkligen kommit jättelångt kändes bra att vi var så pass långt klara för att kunna ta en lugn och slapp helg så att man kunde ladda inför en vecka med övning och uppspelning!

28/4 Planering 3

Idag var det fortsatt planering i grupperna. Vi i manus gruppen började spåna på vad vi tänkte oss för repliker.

Vi pratade om att det skulle komma många barn och vi kollade upp hur många personer som det får vara i drama-salen där vi ska spela upp samtidigt och det fick vara högst 70 stycken av säkerhetssjäl och därför fick vi börja fundera och tänka vilka barn kan vi bjuda in, Marie kom sedan på att vi sätter in en extra föreställning på tisdagen. Vi ville ju självklart att våra studentkamrater skulle få chans att komma och kolla på vad vi gör med. Därför blev det så att vi sa att studenterna få komma på tisdag eftermiddag klockan 13.00.

Vi skrev även ner lite anteckningar som jag fick med mig för att gå på generalmötet. Där vi är en från varje delgrupp som kommer och vi pratar om hur långt vi kommit och om vi har några fler förslag eller synpunkter på något som vi behöver lyfta fram.

Vi hade bestämt att barnen skulle få varsin ballong men vi hade svårt för att veta hur vi skulle ge alla barnen de och då gav Marie vår lärare återigen ett bra tips om att vi kunde springa ner och ställa oss nere i entrén och låta barnen gå genom ett led med massa ballonger när de är på väg härifrån och då får de ballogen och sen kommer de ut tillsammans och kan fortsätta att traska hemåt.

27/4 Planerings dag 2

Idag så satte vi oss i respektive grupper som vi blivit indelade i för att planera och komma framåt. Vi satt och funderade kring hur vi ville hur manuset skulle se ut och vad föreställningen skulle handla om. Vi hade många idéer upp och tillslut enade vi oss till ett av förslagen. Vi skrev även en lista som vi sedan informerade rekvisita gruppen om vad vi hade tänkt oss att vi behövde och vad som dom kunde börja med. Vi ändrade även om ordningen på låtarna som vi skulle ha de i vårt framträdande för att de skulle passa med vår berättelse/manus.

Ordningen blev så här:

1.Draken drako
2.En rädd och liten drake
3. Jag vill ha en vän
4. Vaggsång
5. Gröna draken
6. Låten om draken

Vi hade hela tiden kontakt med de övriga grupperna musik och rekvisita för att vi skulle kunna höra med dom och ändra och fixa. Vi ville till att musik gruppen skulle hjälpa oss att ändra några av låtarnas texter för att de skulle passa in bättre i berättelsen.

Rollerna blev:

Stina
Draken Drako
Prinsessan
Berättare

26/4 Musikprojektstarten!

Idag var första planeringsmötet för vårt fina musikprojekt. Under detta mötet bestämdes vilka som skulle vara i vilken grupp och vad vi skulle ha för olika grupper, vi bestämde oss tillslut för att ha 3 stycken olika grupper att jobba inom och det är.

Teater/Manus
Rekvisita/ljud/ljus
Musik/skiva

Jag valde att vara med i Teater/manus gruppen då jag har fått huvudrollen till delad mig väldigt roligt ska detta bli jag har alltid så gärna velat ha en stor roll i något sådant här. Men har aldrig riktigt fått tillfälle att få det och har aldrig riktigt känt att jag skulle ha klarat av det. Men nu känner jag mig riktigt stark och kände att det kommer jag fixa.

De vi gjorde mer var att lyssna igenom våra låtar som vi tidigare i kursen gjort för att dessa vill vi självklart få med i vår föreställning. Vi bestämde oss även för att föreställningen inte skulle vara mer än 30 minuter då vi misstänker att barnen inte kommer kunna sitta stilla längre. Vi valde även att det skulle vara för barn mellan 4-6 år.

20/4 Saltentamen!

Idag var det Salstentamen och oj va jag var nervös över att göra den fast samtidigt ganska lugn eftersom vi har fått med oss så mycket innan detta tillfälle. Det första jag upptäckte på tentan var att tenta vakterna hade skrivit flaggorna på noterna som de hade ritat på tavlan åt fel håll haha!

tisdag 10 maj 2011

Didaktiskt seminarium 19/4

Idag hade vi vårat didaktiska seminarium där vi skulle leda den övriga gruppen i lek och sång. Genom att vi fått tillfälle att göra dessa moment under kursen har vi fått med oss mycket roligt som vi gjort tillsammans i gruppen, men genom detta har vi även fått med oss flera idéer och tankar om hur vi skulle kunna arbeta med musiken tillsammans med våra barngrupper i vårt yrke senare. Dessa 3 tillfällen vald litteratur 1 o 2 och detta didaktiska har gett mig otroligt mycket glädje och även gjort att jag har utvecklats som pedagog då jag vågar bjuda mer på mig själv och jag ser detta som en viktig del i att vara pedagog att vi bör/skall våga bjuda på oss själva och släppa loss ordentligt för då tror jag att barnen också vågar släppa loss mer.

I Lpfö98 reviderad 2010 står det skrivet att förskolan skall sträva efter att varje barn:

"utveckar sin identitet och känner trygghet i den" samt "utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära" (Lpfö98 reviderad 2010 s 11)

Genom att vi fått lära oss så otroligt mycket om musik och hur man kan använda sig av musiken tillsammans med barn så får de ett lustfyllt tillfälle samtidigt som de får in lärande processer i de barnen gör. Det är viktigt att vi som pedagoger väver samman musiken tillsammans med varför vi gör detta och kan se och styrka vad barnen lär sig av momentet vi gör tillsammans med dem.

För att man skall kunna utveckla sin identitet och att barnen ska känna sig trygga i vilka de är, så kan det vara bra att få in musiken i att lära känna sig själv. Man kan prata om känslor och låta barnen visa med ljud, hur det låter när JAG är arg, ledsen eller glad och även få lyssna på hur det kan låta när en kompis är arg. På så sätt vet barnen att om "Kalle" låter på ett speciellt sätt så är det för att han är exempelvis arg eller glad. Och detta kan hjälpa barnen om de har svårt att uttrycka sig med ord att de är arga att istället visa detta med ett speciellt ljud som de själva har fått bestämma att så här låter de när "Kalle" är arg och så vidare.

På de didaktiska momentet var allafall vår grupp först, och vi hade planerat in ett Astrid Lindgren Tema just för att vi hittat så många bra låtar som går att använda fast att man kan spela dem i ett högre tempo för att barnen ska få lättare att röra sig till musiken.


Vi började med att sjunga och dansa till låten "Sjung och var glad" och sedan så spelade jag upp pippi långstrump sången med black ingvars där gruppen fick spela luftgitarr med improvisation till låten. Efter detta ledde Pippi(Linnea) gruppen med "vipp på rumpan affären" och jag spelade gitarr till medan de andra sjöng och gjorde rörelser till.



Sedan förvandlades jag till Emil i lönneberga och började spela på hujedamej sånt barn han var, men valde sedan att använda mig av den snabbare varianten för att vi inte ville att det skulle vara de traditionella utan vi ville ha mer fart i samlingen. Jag bad då barnen ta fram sida luftgitarrer igen och spela för fullt, sedan blev jag jagad av min "pappa" och sprang in i snickerboa, men Emil vill vara fri som en fågel och vi sprang runt med hjälp av en långdans ut i korridoren och in i musiksalen igen. Det blev som vi hade tänkt oss.

Genom att man gör sånt här med barnen tror jag att de kan få en annan syn på de äldre låtarna då de får en annan rytm som går snabbare och där barnen får möjlighet att verkligen kunna släppa loss och ha roligt till våra sånger som jag tycker är väldigt bra och användbara och det är klart att man inte bara ska ha fartfyllt utan man skall kunna variera och erbjuda barnen olika slags tempo i låtar.

A2

Sen var det grupp A2:s tur att visa vad de hade planerat fram, Deras tema var våra sinnen, vi fick sjunga olika sånger om våra sinnen här kommer en video som visar vad vi fick lära oss och ta till oss av.




Grupp B6

Denna gruppen arbetade mycket med bokstäver tillsammans med musik och detta anser jag är en viktig del i hur man väljer att lyfta in musiken i verksamheten att man visar på att det är nyttigt med musiken för barnen för att de kan lära sig otroligt mycket genom att ha med musiken i sin vardag! Här kommer en video över vad vi gjorde tillsammans med B6 en väldigt bra och intressant idé de kommit på som jag självklart bär med mig ut i arbetslivet.







Grupp A3

När denna gruppen skulle visa vad de hade planerat fick vi börja med att komma in från korridoren och sen in, spännande, det blir alltid en mer spännande upplevelse om man får vänta en stund utanför och fundera lite "vad kommer dom hitta på för roligt" och man kanske till och med kan få en pirrande känsla i magen och detta tror jag är väldigt bra för barnen att de får vänta lite och fundera på vad det är som ska lekas och inte behöva veta direkt vad det är vi ska göra utan att de får komma in i rummet och de bara händer något som de inte riktigt visste att de skulle. Verkligen spännande. De började med att vi blev hälsade på och de sa Godmorgon samtidigt som de sjöng en väldigt behaglig och mysig sång för oss efter detta fick några av oss välja en lapp ur en påse och säga vad det var för djur på bilden och sen om det fanns någon sång man kunde sjunga om de djuret som var på bilden. Vi gestaltade även en hel del och gjorde en massa bra saker som även detta kommer ge mig stor nytta när jag börjar arbeta.















Grupp B4
Denna gruppen hade tema Afrika och vi sjöng om lions som sover och vi sjöng om elefanter och vi dansade som apor och kastade bort otäcka lejon, vi fick dansa mycket tillsammans med gruppen och de upplevde jag var väldigt roligt och spännande att de valde mycket dans och rörelse till musik och detta kan man verkligen använda tillsammans med barnen och prata mycket om djur som finns i Afrika och sjunga och spela om de djur som barnen pratar om. Väldigt roligt och givande.




























Grupp A1
Tillsammans med denna gruppen fick vi fiska upp små fiskar där det stod olika sånger på och vi fick sjunga flera låtar som jag inte har hört innan, bland annat en ny version av "Lilla snigel" Den var mycket snällare än den som jag tidigare hört. Sen var det en ny sång om en fisk som jag inte heller tidigare hade hört. Vi lekte även den leken " Hunden och benet" och då skulle man springa så snabbt man bara kunde och ta sin plats igen innan den som hade gömt "benet" kom. Sen gjorde vi även en väldigt rolig lek med trumman då, man sa olika djur, flugan flyger högt och då ska man hoppa men säger man elefanten flyger högt så ska man inte hoppa, det var svårt jag hoppade på krokodil och den flyger ju inte speciellt högt. Väldigt rolig idé där barnen verkligen får tänka snabbt vilka djur flyger och vilka gör inte och det var inte de enklaste att hinna tänka på om de flyger eller inte.















Dessa 3 tillfällen där vi fått ge och visat varandra olika saker har gett mig väldigt mycket både idéer och tankar om hur jag vill arbeta när jag är färdigutbildad.

Momentplanering didaktiska 18/4

Linnea och jag planerade inför de didaktiska och vår momentplanering kommer här:

Momentplanering


Tema: Astrid Lindgren

Vi har valt att använda oss av Astrid Lindgrens sånger genom ”Black Ingvars” då det blir lite fartfylldare sångstund.

Sångstunden börjar med att hälsa på alla barn för att de ska känna att det är en stund för dem och med dem. Vi valde då att börja med en sång som heter ”sjung och var glad” som Black Ingvars sjunger och den leds tillsammans med barnen och vi gör improviserade rörelser till verserna då de förklarar olika saker som händer. Vi menar att det är en bra sång då de sjunger just sjung och var glad, att man inbjuder barnen till en stund där sången kommer vara något som är roligt.

Pippi Långstrump vippar på rumpan!

Vad?

Börjar spela på pippisången långsamt på gitarren men övergår sedan till luftgitarr och improvisering där barnen också får plocka fram sina luftgitarrer och spela till ”Här kommer pippi långstrump” med återigen Black Ingvars. Medan barnen spelar och sjunger hoppar (Linnea Larsson) runt utklädd till Pippi långstrump. Efter detta berättar Pippi att hon en dag skulle köpa olika saker hon behövde i en affär men det var en konstig affär där man endast kunde köpa sig rörelser ”Vipp på rumpan affär”

Hur?

Barnen får vara med och spela på luftgitarrerna för att ljudet ska bli bra, och sedan när pippi kommer så får de fortsätta spela och hjälpa pippi med musiken. När Pippi sedan går in i affären får barnen medverka genom att sjunga med och göra rörelserna som affärsbiträdet säger.

Varför?

Det är viktigt att vi gör samlingarna till något som är lustfyllt och som sprider glädje bland barnen. Det ska även vara ett moment som barnen får möjlighet att röra på sig. Vi menar att barnen bör få mer rörelser inblandat i sina samlingar då de oftast har svårt att få ro att sitta still.

Hujedamej så mycket hyss du gör!


Vad?

(Sara Berglund) utklädd till Emil sätter sig på golvet och börjar spela ”Hujedamej sånt barn han var” utifrån Zetterholm(1991). Berättar sedan för barnen att han(Emil) tycker att den låten är så seg och tråkig och vill därför att vi återigen ska ta fram våra luftgitarrer och spela den med mera fart i. Sedan väljer Emil att snabbt berätta en historia om när han träffade en krokodil som körde bil ”Krokodilen i bilen” ur Gren & Nilsson(1994)


Hur?

Barnen medverkar genom att spela luftgitarr tillsammans med Emil, de får även göra rörelser till ”krokodilen i bilen”, där de ser en av oss som gör rörelser och hör melodin på gitarr.


Varför?

Vi gör detta för att barnen ska få in låtar som har en annan ganger än vad de brukar vara på flera förskolor. Vi vill att man ska bjuda in barnen till olika musikstilar men samtidigt att det kan vara sånger som de själva känner igen. Även i detta moment får barnen röra på sig och genom att de gör rörelserna till ”krokodilen i bilen” får de in texten i ett sammanhang och kan lättare förstå textens innebörd.

Emils kära snickerboa!


Vad?

Efter att Emil sjungit ”krokodilen i Bilen” kommer Emils pappa och förklarar för Emil att man inte får ljuga och hitta på saker. Han förklarar även att han inte tycker om när han gör om sången ”Hujedamej sånt barn han var”. När Emils pappa blir sur på Emil för någonting han har gjort så blir det att direkt fara till snickerboa där som vanligt Emils pappa jagar Emil. I slutet blir Emil återigen busig och rymmer ut från snickerboa genom skorstenen för han vill ju vara fri som en fågel ”Luffarvisan” och gör en långdans.

Hur?

Emil springer omkring i rummet och efter springer Emils pappa. Han hoppar kastar sig och kryper och tillslut tar sig in i snickerboa. Emil klättrar upp ur skorstenen och rymmer ut och tar alla barnen i hand och gör en långdans tillsammans för att Emils pappa inte ska få fatt på honom igen.

Varför?

I detta momenten får barnen vara mer passiva dock och se när Emil springer in i snickerboa vilket kan vara en väldigt rolig sak att se. Men att de sedan får vara med under långdansen då Emil tar med sig alla barnen som vill. Genom att vi visar detta får de med sig svensk barnkultur då man kan prata om varför Emil inte får göra hyss och varför hans pappa blir så arg när han bara vill prova på saker. Barnen får även med sig svensk kultur genom dansen.

Litteratur som är kopplat till momenten


Vi menar att barnen ska få lära sig på ett lustfyllt sätt där de får röra sig och använda kroppen. Vi menar även att det är viktigt hur vi pedagoger bjuder på oss själva och visar att det är okej att man skojar till det och är lite knasig ibland. Lpfö98(reviderad 2010) beskriver:


Att förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker (Lpfö98(reviderad 2010) sid 13)


Med detta menas alltså att vi pedagoger skall göra lärandet till någonting som är roligt och till ett meningsfullt lärande.


Uddén(2004) menar att det är viktigt att vi som pedagoger planerar våra moment ordentligt och det menar vi är för att barnen ska känna att det är en bra struktur och detta gör även att vi pedagoger blir mer säkra i vad vi skall göra med barnen. Författaren beskriver även att man bör upprepa sångerna flera gånger när man arbetar med mindre barn för att de lättare ska lära sig sångerna och känna sig säkra i att våga sjunga. Uddén menar även att det kan vara bra att använda sig av start och slut sång i samlingarna och vi anser att det är viktigt att man gör en tydlig början och tydligt slut för att barnen ska veta när det börjar och slutar. Men det som Uddén skriver om att man kan ha detta när barnen går hem för dagen eller kommer tycker vi inte alls låter som en bra idé då det blir rörigt för de barnen som går hem senare än de flesta barnen och vi pedagoger får sjunga hej då sång hela dagen då det är barn som går olika tider.


Pramling Samuelsson(2005) beskriver i sin bok att förr var det mer att barnen skulle ha en rolig stund och att de inte behövde lära sig så mycket i förskolan utan bara leka. Vi anser att det är viktigt att vi tar till vara på hur barn kan lära sig på ett roligt och lustfyllt sätt istället för att se barnen som något som inte kan lära sig. Gör vi barnen delaktiga i en rolig stund där de får lära sig om saker genom att leka tar de lättare till sig de vi vill att barnen skall ha med sig.





Studiebesök nr 8 Indianer på stan!

Var i Göteborg och upptäckte de här indianer, jättespännande musik!


Improvisation med Martin Holmlund 15/4

Idag fick vi besök av Martin Holmlund som pratade om Improvisation och vad detta innebär,

Improvisation kommer från ordet Improvus som betyder oförmodad, Martin beskrev improvisation med ett ord från islänskan som var Snarstefjun och detta är en räv som blir jagad och löser det på vägen alltså han rör sig på ett som inte är förutsätt sen innan utan räven måste lösa de samtidigt som han blir jagad.

Martin visade även oss videor på youtube från olika artister som improviserar och testar sig fram.

Andy Mckee


Ella Fitzgerald



Vi fick även göra olika gestaltningar på olika sätt

1. Utan ljud
2. Med ljud
3. Ljud igen

Det var väldigt roligt!

Här kommer några videos som visar olika saker vi fick göra tillsammans med Martin








Väldigt givande och intressant att få lyssna på Martin och höra om Improvisation att man kan låta barnen få prova på och att det inte finns något som är fel eller rätt utan att man får prova på och känna på instrumenten på egen hand utan riklinjer, men att man självklart kan visa barnen att det även finns ackord och sånt men att de får prova på själva först för att inte styra in dem direkt på att de måste spela efter ackord och liknande.